Bosna i Hercegovina     | 20.01.2018. 12:17 |

Šepić: PSVE će razmatrati i Izvještaj o stanju u BiH

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 21. januara (FENA) - Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE) Senad Šepić izjavio je za Fenu da će Parlamentarna skupština Vijeća Evrope na zasjedanju tokom naredne sedmice razmatrati i Izvještaj o stanju u BiH i usvojiti rezoluciju o našoj zemlji.

- Prijedlog rezolucije kojega su pripremili izvjestioci i jednoglasno usvojio Monitoring komitet Vijeća Evrope je prilično balansiran dokument koji, s jedne strane pozdravlja neke pomake u zemlji vezane za dogovor oko usvajanja reformske agende i organizacije popisa stanovništva, a s druge izražava zabrinutost zbog izostanka rezultata vezanih za provođenje Stategije za procesuiranje ratnih zločina i završetka procesa pronalaženja nestalih - navodi Šepić.

Također, dodaje on, ponovo ukazuje na obavezu provođenja izbora u Mostaru, te provođenje odluke Ustavnog suda o sastavu Doma naroda Parlamenta Federacije BiH i konačno provođenje odluke "Sejdić i Finci“ koja već osam godina čeka na rješavanje.

- U rezoluciji o BiH se jasno osuđuje nacionalistička i etnička retorika koja je dominantna, te se poziva na jačanje demokratskih institucija, usvajanje transparentnog zakona o sukobu interesa i finansiranju političkih stranaka, te intenziviranju borbe protiv korupcije i kriminala u BiH. Dakle, jasno su ponovljene obaveze koje naša zemlja mora uraditi i na koje su se naše vlasti obavezale - kazao je Šepić. 

Po njegovim riječima, "Vijeće Evrope je svjesno da današnja vlast nema kapacitet, pa ni političke volje da to uradi, ali će institucije Vijeća Evrope nastaviti svoj monitoring i tražiti mogućnost da pomogne evropsku perspektivu BiH“. 

- Ono što je posebno loše za našu zemlju je da se evropska javnost i politika može upoznati, kroz ovakve dokumente, da vlasti BiH više puta preuzimaju obaveze, daju obećanja i rokove, ali malo ili ništa konkretno čine. To je vidljivo i kroz ovu rezoluciju i jako je štetno za kredibilitet i imidž naše zemlje u međunarodnim odnosima - ocijenio je Šepić. 

Osim ove rezolucije, tokom januarskog zasjedanja će BiH biti aktuelna i kroz jednu drugu temu, a to je izbor komesara za ljudska prava Vijeća Evrope, jer je jedan od najozbiljnijih kandidata za ovu poziciju Dunja Mijatović iz Bosne i Hercegovine. 

- Intenzivno smo u zadnje vrijeme radili na tome da dobijemo podršku naših evropskih prijatelja i očekujemo da naša Dunja bude izabrana, što bi bila velika pobjeda za našu zemlju i događaj koji bi otvorio nove, pozitivne priče iz i za Bosnu i Hercegovinu nadalje -  izjavio je Šepić.

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope Senad Šepić, zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto i članovi Delegacije Mladen Bosić, Milica Marković i Damir Arnaut učestvovat će na Prvom dijelu redovnog zasjedanja PSVE-a, koji se od 22. do 26. januara održava u Strazburu.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Predsjedavajući Delegacije PSBiH u PSVE Saša Magazinović u službenoj posjeti Ukrajini

Petković i Dervišević na plenarnom zasjedanju Parlamentarne skupštine Unije za Mediteran

Delegacija PSBiH u PSVE učestvovala na prvom dijelu redovnog plenarnog zasjedanja PSVE u Strazburu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo