Bosna i Hercegovina     | 20.01.2018. 20:22 |

Uspješno završen memorijalni pohod na Inač u znak sjećanja na Džemala Bijedić,

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 20. januara (FENA) - Članovi planinarskog društva "Vranica" iz Fojnice i PD "Bitovnja" iz Kreševa i ove godine su organizirali pohod na Inač, u znak sjećanja na Džemala Bijedića koji je zajedno sa suprugom Razijom 1977. poginuo u avionskoj nesreći.

Sudionici tradicionalnog Memorijalnog pohoda "Džemal Bijedić" su u subotu krenuli iz dva pravca (Fojnice i Kreševa), i položili cvijeće na mjestu pogibije Džemala Bijedića (planina Inač 1.500 metara nadmorske visine blizini Kreševa).

Predsjednik Planinarskog društva "Vranica“ iz Fojnice Eduard Jukić je kazao da je pohod uspješno završen, a 200 sudionika pohoda je uprkos snijegu i hladnoći stiglo na planinu Inač.

- Pohod na planinu Inač smo uspješno završili, te smo minutom šutnje i svako na svoj način odali poštu i prisjetili se Džemala Bijedića - kazao je Jukić za Fenu.

Džemal Bijedić bio je predsjednik Saveznog izvršnog vijeća SFRJ. Poginuo je u januaru 1977. godina na putu iz Beograda prema Sarajevu, kad je avion u kojem je putovao udario u brdo Inač u blizini Kreševa. U toj nesreći poginula je i njegova supruga i šest članova posade.

Džemal Bijedić bio je lovac i planinar i slobodno vrijeme rado je provodio s ljubiteljima prirode.  

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Planinari BiH i regije pohodit će i ove godine Hajlu, na Memorijalu ‘Safet Mavrić Ćako’

Održan memorijalni biciklistički pohod u čast preminulom mladiću Adnanu Piriji iz Goražda

Izabran novi saziv Kolegija rektora Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo