Svijet     | 22.01.2018. 08:51 |

Ekvadorski predsjednik Moreno nazvao Assangea "problemom"

FENA Internet

QUITO,  22. januara (FENA) -  Predsjednik Ekvadora Lenin Moreno opisao je osnivača WikiLeaksa Juliaan Assangea kao "naslijeđeni problem" koji je stvorio "više od nelagode" za njegovu vladu.

- Nadamo se pozitivnom rezultat po tom pitanju - izjavio je on u intervjuu za televizijske mreže.

Ekvador je u ovom mjesecu objavio da je dao državljanstvo Assangeu, u neuspješnom pokušaju da mu pruži diplomatski imunitet i izvede ga iz svoje ambasade u Londonu bez prijetnje hapšenja u Velikoj Britaniji. 

Moreno je izjavio da njegova zemlja nastavlja da traži posredovanje "značajnih ljudi",  ne konkretizujući na koga misli.

 Assange je pobjegao u ekvadorsku ambasadu  2012. godine kako bi izbjegao izručenje Švedskoj zbog optužbi o navodnom seksualnom zlostavljanju, koje on negira, i otada je u zgradi ambasade.

Švedska je kasnije povukla istragu, ali se Assange još suočava s hapšenjem u Britaniji zbog izbjegavanja pravde u nekadašnjoj švedskoj optužbi. 

On strahuje da će britanske vlasti omogućiti njegovo izručenje Sjedinjenim Državama gdje je tražen zbog WikiLeaksove objave povjerljivih dokumenata u  2010.godini, prenosi AFP.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Britanski sud danas odlučuje o izručenju Juliana Assangea SAD-u

Stella Assange: Julianovo izručenje Sjedinjenim Državama 'pitanje je života i smrti'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo