Svijet     | 22.01.2018. 09:33 |

Abbas će u Bruxellesu tražiti od EU priznanje palestinske države

FENA Internet

RAMALLAH, 22. januara  (FENA) - Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas u ponedjeljak će doputovati u Bruxelles, u posjetu koja bi trebala trajati tri dana.

Abedul Rahim al-Farra, palestinski ambasador u Belgiji, izjavio je da će se Abbas tokom dana sastati sa zamjenikom belgijskog premijera i ministrom za međunarodnu saradnju kako bi razgovarao o bilateralnoj saradnji između Belgije i Palestine.

U intervjuu za radio stanicu Glas Palestine, al-Farra je izjavio da će se Abbas sastati sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini u sjedištu EU i potom će održati sastanke s 28 ministara vanjskih poslova članica EU. 

Dodao je da će Abbas održati značajan govor evropskim ministrima prije nego što održi panel raspravu s njima.

Abbasov sastanak s ministrima vanjskih poslova EU u prisustvu Moigherini je bitan, kazao je al-Farra. Dodao je da će ih Abbas izvijestiti o posljednjim dešavanjima na terenu i da će zatražiti od evropskih dužnosnika da priznaju palestinsku državu u granicama iz 1967. godine  i s istočnim Jerusalemom kao prijestolnicom.

Al-Farrar je također saopćio da će  Abbas razgovarati o punopravnom partnerstvu između Palestine i EU prije sastanka s belgijskim  premijerom Charlesom Michelom s kojim će razgovarati o bilateralnim odnosima dvije zemlje, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo