Svijet     | 22.01.2018. 12:57 |

Dastis: Puigdemont ima slobodu kretanja van Španije

FENA Internet

BRUXELLES, 22. januara (FENA) - Španski ministar vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak da smijenjeni katalonski čelnik Carles Puigdemont ima slobodu da se kreće van Španije, dodajući da je na sucima da odluče o njegovom hapšenju.

Puigdemont je u ponedjeljak doputovao u Copenhagen iz Bruxellesa, gdje boravi otkako je pobjegao pred španskom istragom objave o nezavisnosti katalonskog parlamenta u prošloj godini.

Španski tužioci odmah su zatražili od suca da izda potjernicu za bivšim čelnikom, ali sud tek treba odlučiti o njegovoj sudbini.

- Gospodin Puigdemont je predmetom sudskog procesa u Španiji. Izvan Španije, on trenutno uživa slobodu kretanja u Evropskoj uniji, ali vidjet ćemo šta će se desiti - izjavio je novinarima u Bruxellesu španski ministar vanjskih poslova Alfonso Dastis.

Španski sudovi prvobitno su tražili Puigdemontovo izručenje od Belgije, ali su otkazali taj zahtjev  iz straha da bi ga Belgija mogla vratiti u Španiju ali da bi ograničila krivična djela za koja bi mogao biti optužen, prenosi Associated Press.

 

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Španija osudila dvojicu krijumčara ljudima zbog smrti četvorice marokanskih migranata

Sanchez se sastaje s kolegama iz EU u pokušaju pridobijanja podrške palestinskoj državi

Španski Vrhovni sud pozvao Puigdemonta da svjedoči na daljinu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta