Svijet     | 22.01.2018. 14:32 |

Njemački SPD traži da s demokršćanima ponovo razgovara o ključnim pitanjima

FENA Internet

BERLIN, 22. januara (FENA) - Njemački socijaldemokrati, koji su se u nedjelju, na svom partijskom kongresu izjasnili za formiranje koalicione vlade sa demokršćanima kancelarke Angele Merkel, žele da sa njima ponovo razgovaraju o ključnim pitanjima, izjavio je lider SPD-a Martin Schulz.

Rekao je da će o budućim koracima tokom dana razgovarati sa kancelarkom Merkel, koja predvodi Kršćansko-demokratsku uniju, i sa Horsom Seehoferom, liderom bavarske Kršćansko-socijalne unije, javlja Reuters.

Rukovodstvo SPD-a želi da poboljša neke dijelove preliminarnog sporazuma usaglašenog ranije s konzervativcima, kako bi u potrebu ulaska u vladu kancelarke Merkel uvjerilo sumnjičavo partijsko članstvo koje treba da se izjasni o konačnoj odluci.

Delegati Socijaldemokratske partije Njemačke izjasnili su se za početak pregovora o "velikoj koaliciji" sa demokršćanima kancelarke Merkel. Na vanrednom kongresu partije od 642 delegata, za ulazak u finalnu fazu pregovora s demokršćanima (CDU i bavarska CSU) glasala su 362 delegata, a protiv je bilo 279.

Time je Njemačka korak bliže novoj vladi, to jest produžetku "velike koalicije", a korak dalje od ponavljanja izbora što bi bio prvi takav slučaj u istoriji Njemačke.

Već je četiri mjeseca prošlo od izbora, a zemlju za sada vodi "velika koalicija" u tehničkom mandatu. Ukoliko se dvije najveće političke grupacije u Njemačkoj dogovore, bićt e to četvrta vlada Angele Merkel zaredom, a treća sa SPD-om.

Odluka delegata u Bonu je veliko olakšanje za Martina Schulza, šefa SPD koji je vodio stranku do najgoreg izbornog rezultata u istoriji od svega 20,5 posto.

Konačni ulazak u koaliciju - nakon što se sve ispregovara - mora biti odobren i na unutarstranačkom referendumu gdje pravo glasa ima oko 430.000 članova SPD.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Regionalni čelnik AfD-a na suđenju u Njemačkoj zbog korištenja nacističke parole

Njemački ministar ekonomije Habeck doputovao u posjetu Ukrajini

Nikšić s francuskim i njemačkim parlamentarcima - EU neće ostaviti BiH samu na putu integracija (VIDEO)

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana