Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 22.01.2018. 18:06 |

Brkić u dvodnevnom radnom posjetu Kraljevini Španjolskoj

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. januara (FENA) - Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić boravi danas i sutra u radnom posjetu Kraljevini Španjolskoj.

Prvog dana posjeta zamjenik ministra Brkić se u Madridu sastao s državnim tajnikom za europske poslove u Ministarstvu vanjskih poslova i suradnje Kraljevine Španjolske Jorgeom Toledom Albiñanom. 

Teme sastanka su bile bilateralni odnosi, napredak BiH ka Europskoj uniji, regionalna suradnja i NATO integracija BiH. Također su razmijenjene informacije o političkoj situaciji u dvije države. 

Brkić je istaknuo dobre i prijateljske odnose između BiH i Španjolske koji predstavljaju osnov za daljnje osnaživanje suradnje i unaprjeđenje odnosa na svim poljima. Istaknuo je značaj potpore Španjolske reformskim i integracijskim procesima osobito u procesu razmatranja zahtjeva BiH za članstvo u Europskoj uniji.

Informirao je državnog tajnika o unutarnjo-političkoj situaciji u BiH s akcentom na provedbu Odluke o sustavu koordinacije procesa europskih integracija i osiguranju njegove učinkovitosti, te naglasio da je priprema odgovora na Upitnik Europske komisije u finalnoj fazi i da se u narednim danima očekuje predaja odgovora EU institucijama.

Istaknuo je očekivanje za nastavkom španjolske potpore u postupku stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU. Dodao je da je europski integracijski proces najbolji podsticaj za nastavak reformi i od velikog značaja za ukupnu političku i ekonomsku stabilnosti BiH.

Izrazio je uvjerenje da će BiH iskoristiti pozitivan momentum u svjetlu predstojećih EU predsjedanja zemalja koje vrlo dobro poznaju situaciju u regiji i spremne su da EU proces zapadnog Balkana drže visoko na Agendi EU.

Kada je riječ o regionalnoj suradnji u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6), zamjenik ministra je istaknuo da BiH nastavlja provoditi aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, jačanje regionalne suradnje i provedbu politike dobrosusjedstva.

Brkić, koji je i predsjedatelj Povjerenstva za NATO integracijski proces BiH, informirao je i o procesu euroatlantskih integracija BiH, istaknuo je da BiH i Španjolska ostvaruju dobru suradnju u oblasti obrane, te zamolio za nastavak potpore Španjolske u aktiviranju Akcijskog plana za članstvo (MAP).

Državni tajnik Toledo Albiñana je naglasio da Španjolska podupire politiku proširenja Europske unije i proces integracije BiH u EU, uz uvjet da određeni kriteriji moraju biti ispunjeni. Razmijenjena su mišljenja o najavljenom Strateškom dokumentu o proširenju, čije se obavljivanje s velikom pažnjom očekuje u BiH, kao i ostatku regije.

Izražena su očekivanja da će Strategija odražavati jasnu podršku perspektivi proširenja EU na zapadni Balkan. Brkić je naglasio da je BiH svjesna neophodnosti ispunjavanja kriterija za pristupanje, te da bi pozitivna politička poruka u vezi s perspektivnom pristupanja BiH EU dala dodatnu pokretačku snagu procesu europskih integracija.

Brkić je danas održao i odvojene sastanke u Ministarstvu obrane Kraljevine Španjolske s generalnom direktoricom za obrambenu politiku Mariom Elenom Gomez Castro i generalnim tajnikom za obrambenu politiku admiralom Juanom Franciscom Martínezom Núñezom. Sastanci su realizirani s ciljem razmjene mišljenja o suradnji u oblasti obrane između dvije zemlje, informiranja o aktivnostima BiH u procesu aktiviranja MAP-a i u tom kontekstu traženja nastavka potpore Španjolske na euroatlantskom putu BiH. Izražena je podrška reformskim procesima i integracijskom putu BiH uz nadu da će uskoro biti aktiviran MAP.

Zamjenik ministra Brkić će sutra, drugog dana posjeta Kraljevini Španjolskoj, na Institutu za međunarodne poslove i vanjsku politiku u Madridu održati predavanje o temi "Bosna i Hercegovina: Integracijski proces u EU i NATO". Također će se sastati s predsjednikom Odbora za obranu Donjeg doma Parlamenta Kraljevine Španjolske Joseom Maria Berreda Fontesom, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Isak posjetio Ministarstvo unutrašnjih poslova USK

Bećirović u povratničkom naselju Miljeno kod Čajniča

Uk i Pavić Pečenković obišli mališane KJU Dom za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!