Svijet     | 23.01.2018. 08:53 |

Abbas zatražio od članica EU da priznaju palestinsku državu

FENA Internet

BRUXELLES, 23. januara (FENA) – Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas zatražio je od država članica EU da priznaju palestinsku državu tokom obraćanja ministrima vanjskih poslova 28 država članica Evropske unije u Bruxellesu.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šeficom evropske diplomatije Federicom Mogherini, Abbas je u ponedjeljak izjavio da je za ostvarenje mira između Palestinaca i Izraelaca jedini put pregovora uz međunarodni nadzor.

Abbas je kazao da je Evropska unija jedan od najbitnijih partnera koji doprinose uspostavi institucija palestinske države kroz ekonomsku i finansijsku podršku, naglašavajući značaj političke uloge EU u rješavanju bliskoistočnih pitanja.

Palestinski čelnik ponovio je svoje obavezivanje na borbu protiv rasizma, nasilja i ekstremizma na lokalnom, regionalnom i međunarodnom nivou, uprkos preprekama koje bi se mogle naći pred političkim rješenjem.

Također je pozvao na provedbu rezolucija Vijeća sigurnosti i Generalne skupštine UN-a na terenu.

Abbas je dodao da je EU istinski mirovni partner u regiji, pozivajući države članice EU da priznaju palestinsku državu, prihvatajući mjeru za koju je naglasio da neće biti prepreka mirovnim pregovorima.

- To bi ohrabrilo palestinski narod da nastavi tragati za mirom i čekati da se mir uspostavi - kazao je  Abbas.

Potvrdio je da će Palestinci "nastaviti da se povinuju sporazumima koje smo potpisali", pozivajući Izrael da učini isto.

Abbas je također potvrdio svoju odlučnost da okonča podijele i uvede nacionalno pomirenje u korist palestinskog naroda, prenosi palestinska novinska agencija Wafa.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo