Sport     | 23.01.2018. 10:38 |

Konačna odluka o uporabi video tehnologije u nogometu u ožujku

FENA Internet

ZURICH, 23. siječnja (FENA) - Na redovitom godišnjem sastanku Međunarodnog nogometnog odbora (IFAB), tijela zaduženog za regulaciju pravila nogometne igre, u ponedjeljak je u sjedištu Međunarodne nogometne federacije (FIFA) razmatrana uporaba video tehnologije kao pomoć nogometnim sucima (VAR tehnologija).

U protekle dvije godine u dvadesetak zemalja širom svijeta, među kojima su Engleska, Francuska, Italija i Njemačka, VAR tehnologija korištena je u više od 800 službenih utakmica, a prvi rezultati su iznimno pozitivni.

IFAB je ohrabren dobivenim rezultatima, a konačnu odluku o nastavku uporabe VAR tehnologije IFAB će donijet na godišnjem zasjedanju u ožujku ove godine, priopćeno je iz IFAB-a.

U analizi IFAB-a navodi se kako se VAR tehnologija koristi u četiri situacije: prilikom postizanja golova, situacija koje vode do kaznenih udaraca, izravnih crvenih kartona te slučajeva kada sudac pogriješi u identifikaciji igrača koji je počinio prekršaj za žuti ili crveni karton.

Na osnovu 804 službene utakmice u kojima je korištena VAR tehnologija, zaključeno je da se u prosjeku u svakoj trećoj utakmici događa jedna očita pogreška u nekoj od četiri spomenute kategorije.

Bez uporabe VAR tehnologije suci su imali točne procjena u 93 posto svojih odluka u četiri ključne kategorije, dok se uporabom tehnologije taj postotak u analiziranim utakmicama podigao na 98,9 posto.

Što se tiče tijeka utakmice i gubitka vremena prilikom pregledavanja snimki, IFAB navodi kako je gubitak vremena zanemariv i višestruko manji u odnosu na neke uobičajene događaje na nogometnim utakmicama, kao što su izvođenje prekida ili zamjene.

Također, od 804 utakmice u kojima je korištena VAR tehnologija u njih 69 posto nije bilo potrebe za pregledavanjem snimki.

Podaci dobiveni na analiziranim utakmicama su ohrabrujući i, po svemu sudeći, VAR tehnologija bit će korištena na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji u lipnju ove godine.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Počinju kvalifikacije za EP za nogometašice, BiH pod vodstvom novog selektora protiv Portugala i S. Irske

Takmičarska komisija NSBiH: Sarajevu oduzeta tri boda, suspendovani Mirvić i Ibričić

Egipćani sumnjaju u pobjedu nad Hrvatskom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo