Sport     | 23.01.2018. 11:44 |

Osmanović uručio novčane nagrade zaslužnim bh. sportistima u 2017.

FENA Hasan Selhanović

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović danas je uručio novčane nagrade zaslužnim i vrhunskim sportistima naše zemlje za rezultate ostvarene u 2017. godini. 

Ukupan iznos podijeljnih finansijskih sredstava iznosi 100.000 KM, a nagrađeno je 45 sportista.

- Odluku o visini jednokratne novčane nagrade za zaslužne i vrhunske sportiste međunarodnog razreda, donijelo je Vijeće miinstara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova. Raspon nagrada koje smo dodijeli je 3.000 KM, 2.500 i 1.500 KM. Bio je zastoj u ovoj oblasti, jer je posljednja kategorizacija rađena 2010. godine. Ovo je korak ka rješavanju tog problema. Smatram da treba nastvaiti s proširivanjem ovih prvava - kazao je Osmanović. 

Ministar je dodao da je na određen način ovo i inicijativa svima onima koji kreiraju budežete u BiH da prilikom njihove izrade vode računa o sportistima i njihovom nagrađivanju.

 - Nažalost u BiH nema ministarstva sporta, a Ministarstvo civilnih poslova ima koordinirajuću ulogu i mi pokušavamo da se prilikom izrade budžeta u BiH izborimo za što je moguće veća finansijska sredstva za tu oblast. U ovoj godini to je bilo negdje blizu 1,4 milona KM. Ostali nivoi vlasti bi trebali i morali više izdvajati za sport, pogotovo ako vidimo kakve rezultate postižu naši sportisti - smatra Osmanović. 

On je naveo da Ministarstvo civilnih poslova finansijska sredstva isključivo dijeli putem javnog poziva na koji mogu aplicirati savezi, te da 60 posto tih sredstava dobivaju savezi, a 40 klubovi. Prispjele aplikacije razmatrala je komisija Ministarstva civilnih poslova, izvršla  bodovanja, a na kraju konačnu odluku o dodjeli sredstva donijelo je Vijeće ministara.           

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Ministarstvo civilnih poslova će sudjelovati u projektu 'Zdrave zajednice u BiH'

Nakon više od šest godina održana sjednica Konferencije ministara obrazovanja u BiH

Bira se najljepša poštanska marka izdana u 2023. godini

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo