Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 12:15 |

Van der Auweraert-Borovac: Spriječiti krijumčarenje romske djece u Evropu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Šef misije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini Peter Van der Auweraert kazao je danas da je neophodno uključivanje većeg broja bh. institucija u cilju davanja adekvatnog odgovora na migrantsku krizu i sve veći priliv migranata.

Tokom njegove današnje nastupne posjete i radnog sastanka s ministricom za ljudska prava i izbjeglice BiH Semihom Borovac kao prioritet je naglašeno osiguranje dodatnog smještaja za migrante, ali i njihovu zaštitu, pogotovo kada je riječ o najugroženijim kakve su porodice, maloljetnici bez pratnje roditelja ili marginalizirane grupe.

Van der Auweraert je naveo da je za međunarodnu pomoć neophodno da BiH ima jasan plan o djelovanju u smislu povećanog priliva migranata u BiH, a on je već u izradi i uskoro se rasprava o njemu očekuje na Vijeću ministara BiH.

Posebna pažnja posvećena je sve izraženijem problemu krijumčarenja romske djece u Evropu te je najavljeno da će IOM u narednom periodu izraditi analizu na osnovu raspoloživih podataka iz ovog regiona u cilju suzbijanja tog problema i pružanja zaštite romskoj djeci koja su izložena takvoj prijetnji.

Borovac je naglasila da je u rješavanje ovog problema potrebno uključiti romske nevladine organizacije, kao i Odbor za Rome pri Vijeću ministara BiH, saopćeno je danas iz Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

Također, istaknula je da će Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice učiniti sve u okvirima svojih nadležnosti uz saradnju s romskim organizacijama da se preventivno djeluje u cilju sprečavanja krijumčarenja romske djece.

Van der Auweraert je istaknuo da ono što BiH izdvaja od zemalja na migrantskoj ruti jeste i jedinstven i izuzetno pohvalan odnos pripadnika Granične policije BiH prema migrantima.

Prema iskazima migranata, naveo je šef misije IOM-a, bh. graničari se odnose uz puno poštovanje njihovih ljudskih prava, odnosno s poštovanjem i dignitetom što nije praksa graničarima u pojedinim zemljama na migrantskoj ruti.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Borovac: Za uspješnost povratka nije dovoljno osigurati samo krov nad glavom

Borovac: Postignut uspjeh u promociji i zaštiti ljudskih prava u BiH (VIDEO)

Borovac-Uebber:Podizanjem standarda života i rada spriječiti iseljavanje građana

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana