Kultura     | 23.01.2018. 13:01 |

Historijski muzej pozvao umjetnike da stvaraju za postavku 'Opkoljeno Sarajevo'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Historijski muzej BiH, u saradnji sa University of the Arts London, otvorio je javni poziv i potragu za najboljim umjetničkim odgovorom na stalnu postavku "Opkoljeno Sarajevo", a rok za prijavu je 12. februar.

Poziv je otvoren za sve umjetničke medije u domenu vizualne umjetnosti koji se mogu predstaviti u galerijskim i muzejskim prostorima. Najbolji rad će biti nagrađen iznosom od 3.000 eura.

Brojni su primjeri upotrebe umjetnosti kao medija komunikacije ratnih i postratnih trauma. Iz HIstorijskog muzeja BiH podsjećaju se čuvene Picassove Guernice, slika i crteža Francisca Goye ili nevjerovatnih umjetničkih vizija između dva svjetska rata, ili pak spomenika koji su poslije Drugog svjetskog rata nicali širom Jugoslavije.

- Umjetnost, nastajući iz potrebe da se kaže i djeluje, može nam ponuditi osnovu za razgovor i propitivanja prošlosti. Smatramo da Sarajevo, grad koji je u skorijoj prošlosti prošao kroz različite oblike destrukcije, zaslužuje umjetničko rješenje koje će postati trajni podsjetnik na proživljena iskustva. Postavka "Opkoljeno Sarajevo" i priče koje su kroz nju artikulisane može poslužiti kao inspiracija za umjetničko djelo - ističe se u saopćenju Historijskog muzeja BiH.

Muzej poziva zaintersovane na radionicu "Artists working on commision with museum and galleries" koja će biti održana 30. januara. Na radionici će se razgovarati o vizijama umjetničkog rješenja za postavku "Opkoljeno Sarajevo".

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Institut za istraživanje zločina UNSA o broju ubijene djece tokom opsade Sarajeva

Izložba slika 'Ono iz duše' Jasmina Pehlivanovića u okviru kampanje za mir

U Historijskom muzeju otvorena izložba 'Srebrenica: Genocid u osam činova'

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti