Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 12:54 |

Centar za promociju i unaprjeđenje zdravlja svih generacija

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Korisnici iz svih gradskih općina te raznovrsne zdravstvene i rekreacijske aktivnosti prilagođene svim generacijama neki su od rezultata rada Centra za promociju i unaprjeđenje zdravlja u KS kojim upravlja Udruženje za promociju i unaprjeđenje zdravlja "Generacija" uz podršku Općine Stari Grad.

Predsjednik NVO "Generacija" Mahir Selmanović naglasio je danas za novinare da su njihovi zdravstveni programi dobro posjećeni kako od osoba treće živote dobi, tako i djece predškolskog i školskog uzrasta što je, kako je kazao, značajno za njihov pravilan rast i razvoj.

Dobar odziv bilježe i na izletima na planine gdje, uz druženje, organiziraju prigodne radionice (vježbe) te tako animiraju i ostale posjetioce da im se pridruže. Organiziraju i predavanja iz oblasti zdravstva namijenjena osobama treće životne dobi, ali i građanima ostalih starosnih dobi.  

Među aktivnostima izdvaja i tzv. zdravo radno okruženje, a radno sposobnom stanovništvu pokazali su da pauzu (od pola sata do 40 minuta) mogu adekvatno iskoristiti za svoje zdravlje.

Ovisno od aktivnosti koju primjenjuju angažiraju i stručnjake te tako sa korisnicima usluga Centra rade zdravstveni radnici raznih profila, a za neke od projekata angažiraju i kadrove Fakulteta za sport i tjelesni odgoj.         

Selmanović kaže da su sudjelovali i na "Sajmu zdravlja" u Skenderiji (terapijske vježbe, mjerenje parametara, adekvatni zdravstveni obrok), te tada dobili usmeno obećanje resorne kantonalne ministrice za podršku tog ministarstva aktivnostima centra.  

Centar za promociju i unaprjeđenje zdravlja nalazi se na adresi Obala Kulina bana 22. Na današnjem skupu prezentirane su aktivnosti u sedam mjeseci rada i izražena želja za prepoznatljivost u BiH i regiji tog centra koji je osnovala Općina Stari Grad i osvojila UNFPA nagradu za 2017. u domenu unaprjeđenja položaja starijih osoba. Udruženje kuhara BiH pripremilo je danas zdravu zakusku za sudionike današnjeg skupa. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Općine Stari Grad Sarajevo i Bar potpisale Sporazum o saradnji

Direktor Fondacije Hemiias uručio ključeve nove zgrada sa sedam stanova za djecu bez roditeljskog staranja

Potpisano osam sporazuma, zajedničkih projekata Općine Stari Grad i Grada Sarajeva

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo