Ekonomija     | 23.01.2018. 14:06 |

Preduzeti sve da BiH do septembra postane punopravna članica WTO-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Dopredsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović i Safet Softić razgovarali su danas u Sarajevu sa predsjedavajućim Radne grupe za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) ambasadorom Atanasom Paparizovim o daljim koracima koje BiH treba preduzeti da bi do septembra ove godine postala punopravna članica te organizacije.

Sumirajući rezultate dvodnevne posjete BiH i razgovora s predstavnicima najviših državnih institucija, ambasador Paparizov naglasio je da je ohrabren činjenicom da su sve bh. institucije pokazale najviši stepen spremnosti i političke volje da ispune obaveze s ciljem uspješnog okončanja pregovora o pristupanju BiH WTO-u.

Izrazio je očekivanje da će na sastanku Radne grupe 8. februara u Ženevi biti učinjeni odlučujući koraci u pravcu finalizacije pregovora s Brazilom, Ukrajinom i Rusijom, koji bi, kako je kazao, trebali biti okončani u maju ili junu ove godine.

Napomenuo je i da će predstavnici Sekretarijata WTO u Ženevi učiniti sve što je u njihovoj moći da se pregovori uspješno završe i da Generalni savjet WTO-a 26. jula ove godine potvrdi Sporazum o pristupanju BiH WTO-u.

Izražavajući zahvalnost ambasadoru Paparizovu na izuzetnoj angažiranosti u procesu završnih pregovora o pristupanju BiH WTO-u, Džaferović i Softić potvrdili su da u državi postoji politički konsenzus u vezi s punopravnim članstvom u WTO-u kao jednom od važnijih vanjskopolitičkih prioriteta.

Izrazili su uvjerenje da će sve nadležne institucije BiH uraditi svoj dio posla kako bi se ove godine uspješno okončali višegodišnji pregovori s WTO-om, koji su počeli još 1999. godine.

S tim u vezi, potvrdili su i spremnost da se Sporazum o pristupanju BiH WTO-u ratificira i u Predstavničkom i u Domu naroda PSBiH prije zvaničnog početka predizborne kampanje za opće izbore u oktobru ove godine.

Tokom sastanka zajednički su pozdravljeni napori Bugarske da šestomjesečno predsjedavanje Evropskom unijom (EU) maksimalno iskoristi za podršku procesu evropskih integracija svih država zapadnog Balkana, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čović: Uskrs prigoda za jačanje naše vjere, solidarnosti i ljubavi prema bližnjima

Odbor za žalbe građana PSBiH prihvatio dvije prijave građana

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova razgovarali s predstavnicima GIZ-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom