Bosna i Hercegovina

Novalić: Proces restrukturiranja Agrokora u BiH se kreće u pozitivnom smjeru

Tekst: Novinar Novinar

SARAJEVO, 23. januara (FENA) - Više od godinu dana intenzivno vršimo monitoring aktivnosti vezanih za restrukturiranje grupacije Agrokor u FBiH. Poučeni ranijim iskustvima, vrlo ozbiljno smo pristupili ovom procesu kako bi se osigurala maksimalna moguća zaštita najugroženijih, odnosno dobavljača i zaposlenih – izjavio je za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon današnjeg sastanka s predstavnicima Mercatora i Konzuma u BiH te Udruženja poslodavaca FBiH i sindikata trgovine.

Premijer podsjeća da ovo nije prvi slučaj ove vrste, a nažalost, kako kaže, vjerovatno ni posljednji. Međutim prvi put se Vlada aktivno uključila i spriječila neželjeni scenarij, kakav se već dešavao primjerice u Tušu, Merkuru, SCT...

- Od samog početka, posebno smo insistirali, ne samo u Federaciji BiH, nego i na međudržavnom nivou da nam se prezentiraju planovi restrukturiranja, kao i mjere ublažavanja posljedica po dobavljače i zaposlene. Kao neko ko dolazi iz privrede, nisam pobornik miješanja države u tržište, ukoliko to nije apsolutno neophodno, odnosno ukoliko efekti intervencija neće biti veći od štete koju takve intervencije generalno mogu učiniti. Poznato vam je takođe da smo u kritičnom periodu uspostavili i pravni okvir za mogućnost intervencije u slučaju potrebe. Intenzivno pratimo razvoj događaja, a vezano za plan restrukturiranja koji je Agrokor pripremio za BiH. Četiri aktivnosti su bile ključne u tom planu: dokapitalizacija Konzuma, prijenos dijela poslovanja na Mercator, zadržavanje radnih mjesta, postizanje dogovora sa dobavljačima – kaže Novalić.

On ističe da je kapital Konzuma sa 24,9 miliona KM porastao na čak 92,5 miliona KM, i to dokapitalizacijom od strane Sarajevskog kiseljaka i Ledo d.o.o.  Time su, navodi, stvoreni preduslovi za sanaciju stanja u Konzumu i postizanje dogovora sa dobavljačima. Takođe, već je vidljivo prisustvo Mercatora, na „starim“ poznatim lokacijama, od planiranih 80, preuzeto je 78 objekata, a u narednih mjesec dana se očekuje da će preuzeti i preostala dva. Od septembra 2017. vrši se i postepena preraspodjela zaposlenih i već je skoro 1.300 zaposlenih iz Konzuma prešlo u Mercator.

Po podacima kojima raspolaže Vlada FBiH, dobavljači su postigli sporazume sa grupacijom i ostaje da se ti sporazumi implementiraju. Ukupan dug prema domaćim dobavljačima je smanjen za preko 40 miliona, odnosno sa 130 miliona na 87. 

- U slučajevima ovako velikih procesa restrukturiranja, nije moguće u potpunosti izbjeći rizike i štetu, posebno jer su sva dešavanja u BiH pod snažnim uticajem dešavanja u Hrvatskoj.  Sasvim je jasno da je ovo proces koji će i dalje trajati, do potpune stabilizacije poslovanja. Nadalje, jasno je i da svi ne mogu biti u potpunosti zadovoljni. Podsjećam vas da govorimo o preko 1.300 dobavljača i preko 4.000 zaposlenih, što samo po sebi pokazuje koliko je kompleksan posao pronaći kompromis i iznaći najbolje rješenje. Međutim, mislim da se cjelokupan proces kreće u pozitivnom smjeru. Najbitnije je da se očuva maksimalan mogući broj radnih mjesta, kao i da se nastavi saradnja sa dobavljačima. Nikome nije u interesu da dođe do značajnih poremećaja na tržištu – naglašava federalni premijer.

Danas su predstavnici Vlade, kako kaže, nastavili dijalog sa interesnim stranama i informirali se o aktivnostima i izazovima koji slijede.

- Dogovor interesnih strana nema alternativu i dobavljači, sindikati i predstavnici grupacije Agrokor su nas informirali o rješenjima na terenu. Zadatak Vlade svakako nije da remeti tržišne principe miješanjem u procese restrukturiranja, ali je naša obaveza da zaštitimo interesne strane i osiguramo potpuno poštivanje zakona, posebno Zakona o radu i Zakona o finansijskom poslovanju – kaže Novalić.

Na pitanje zašto nije aktivirana Uredba, odnosno imenovan povjerenik, Novalić odgovara da je zakonski okvir uspostavljen u kritičnom periodu početka implementacije procesa restrukturiranja „kako bi nam dao mogućnost intervencije u slučaju potrebe“.

- Nisam zagovornik miješanja države u tržišne procese, sve dok tržišni mehanizmi funkcioniraju. Za sada je dogovor sa predstavnicima grupacije poštovan, i oni ispunjavaju svoje obaveze. Kada to ne bude slučaj, mi i dalje imamo mogućnosti da interveniramo – ističe Novalić.

Kada je u pitanju broj radnika koji su ostali bez posla premijer kaže da moramo imati na umu da trgovačka djelatnost ima sezonski pristup zapošljavanju, ali i da svaki proces restrukturiranja rezultira smanjenjem broja zaposlenih.

- Po informacijama kojima raspolažemo, broj zaposlenih je skoro identičan broju od početka restrukturiranja. Nakon ovog perioda stabilizacije poslovanja, očekujemo pozitivan trend, posebno u Mercatoru. Sindikat trgovine je odigrao značajnu ulogu na zaštiti prava radnika u ovom procesu – zaključuje u razgovoru za Fenu premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

(FENA) D.J.