Bosna i Hercegovina     | 23.01.2018. 15:10 |

Špago: Podržavamo Savez sindikata, izostavljen socijalni dijalog

FENA Mladenka Krilic

MOSTAR, 23. siječnja (FENA) - Županijski odbor Saveza samostalnih sindikata BiH za Hercegovačko-neretvansku županiju podržao je Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH i pozvao ih da istraju na zahtjevima koji su uputili u parlamentarnu proceduru putem amandmana, a koji se tiču Prijedloga zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO/PIO).

 - Županijski odbor Saveza, koji predstavlja oko petnaest tisuća članova, podržava Glavni odbor Saveza samostalnih sindikata BiH i molimo ih da istraju na zahtjevima koji su uputili u parlamentarnu proceduru putem amandmana - kazao je predsjednik predsjednik hercegovačko-neretvanskog Županijskog odbora Saveza samostalnih sindikata Husein Špago na konferenciji za novinare u utorak u Mostaru.

 Špago je kazao kako se oni u sindikatu generalno zalažu za kvalitetno donošenje zakona, te da je jedan od ključnih zakona i zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO/PIO) osiguranju u Federaciji BiH.

 Podsjeća da se za donošenje tog zakona mora ostvariti socijalni dijalog na razini FBiH, koji se vodi putem ekonomsko-socijalnog vijeća gdje su predstavnici sindikata, poslodavac i vlade, ali da on nije realiziran.

- Naš je osjećaj da taj dijalog nije do kraja ostvaren - kazao je Špago, podsjetivši da je za srijedu već najavljena sjednica Zastupničkoga doma Parlamenta FBiH na čijem dnevnom redu je ovaj prijedlog zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju (MIO/PIO).

 Predsjednik Županijskog odbora Husein Špago je dodao kako će rukovodstva granskih sindikata i rukovodstva Saveza samostalnih sindikata održati u srijedu prosvjed ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu u vrijeme kada zastupnici Zastupničkog doma budu raspravljali o Prijedogu zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Sindkat zahtjeva da se Prijedlog zakona o MIO/PIO vrati na javnu raspravu.  

 Predsjednik Sindikata policije u HNŽ-u Kemal Đono napomenuo je kako tih šest amandmana odnose na kategoriju uvjeta odlaska u mirovinu i iznos mirovine.

- Budući umirovljenici neće imati jednak obračun mirovine kao umirovljenici koji su već otišli u mirovinu - objasnio je Đono, dodajući kako bi to značilo da umirovljenici u realnom sektoru neće imati mirovinu veću od 420 maraka.

 Savez samostalnih sindikata BiH zahtjeva: izjednačavanje staža osiguranja s mirovinskim stažom, povećanje posobnog boda za svaku godinu posebnog staža s 0,5 na 1 bod, da se godišnji osobni koeficijent ustvrđuje na osnovu prosječne plate u realnom sektoru, odnosno prosvječne plaće djelatnosti u kojoj je radnik radio, odnosno da radniku za kojeg nema podataka o plaćama, godišnji osobni koeficijent umjesto 0,5, iznosi 1. Zatim da se briše član 144. kojim se radnici dodatno kažnjavaju u slučaju prijevremenog odlaska u starosnu mirovinu, kao i član 145. po kojem se svi radnici u slučaju prijevremenog odlaska u mirovinu kažnjavaju s 4 posto trajnog umanjenja mirovine, te član 146 po kojem se uvećava mirovina radniku za 2 posto za svaku godinu kasnijeg odlaska u mirovinu.

 

 

 

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

U subotu otvaranje panoramskog kotača u Mostaru

U Mostaru izložba i proglašenje najboljih radova u sklopu Dana frankofonije

Obavijest za građane Splitske ulice u Mostaru

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo