Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 07:42 |

Ambasada Švedske organizira manifestaciju 'Pričajmo o zraku'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Kako bi podigla svijest o zagađenju zraka u Bosni i Hercegovini te uključila u dijalog građane, civilno društvo, političare i međunarodnu zajednicu o mogućim održivim rješenjima, Ambasada Švedske u BiH organizira danas manifestaciju "Pričajmo o zraku".

Ambasada Švedske odnedavno je intenzivirala saradnju sa vladinim institucijama i organizacijama u BiH kako bi se omogućila značajnija zaštita okoliša, uključujući pitanje zagađenja zraka.

Švedska agencija za zaštitu okoliša (SEPA) započinje dugoročni projekat kojim će se ojačati kapaciteti i ulaganja u poboljšanje procjene kvalitete zraka te njegovog monitoringa i upravljanja, a u saradnji sa relevantnim ministarstvima i institucijama, uključujući hidrometeorološke institute u BiH.

Također, Ambasada, u partnerstvu sa Regionalnim centrom za okoliš u BiH (REC), pomaže organizacije civilnog društva koje se bave okolišem kako bi se pojačalo učešće u propagiranju te teme, kao i procesu donošenja odluka u oblasti zaštite okoliša, uključujući zagađenje zraka.

BiH se suočava sa brojnim izazovima zbog zagađenosti zraka. Građani su izloženi nekim od najvećih zagađivača u Evropi koji uzrokuju široki spektar posljedica štetnih po zdravlje. Bolesti srca i pluća, moždani udari, karcinom pluća i različiti efekti na imuni sistem su mnogo češći u područjima izloženim tim emisijama. Djeca, starije osobe te oni koji žive u siromaštvu su naročito ugrožene kategorije stanovništva.

Osim negativnog uticaja na zdravlje, zagađenje ima i razarajuće efekte na ekonomiju. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izvještava da BiH gubi godišnje 21.5 procenata bruto domaćeg proizvoda (7.228 miliona dolara) zbog zagađenja.

Ambasador Švedske u BiH Anders Hagelberg mišljenja je da je moguće mnogo više učiniti da bi se stanovnici BiH zaštitili i više informirali o zagađenju i njegovoj štetnosti u skladu sa evropskim standardima.

- Neophodni su zajednički, ujedinjeni napori, stoga želimo okupiti zajedno građane, civilno društvo, političare i donosioce odluka te međunarodnu zajednicu, kako bismo razgovarali o mogućim rješenjima da se osigura društvo sa održivom zaštitom okoliša - kazao je ambasador. 

Zaključio je da je obezbjeđivanje čistog zraka za građane pitanje ljudskog digniteta te da to mora biti jedan od glavnih prioriteta za one koji odlučuju, saopćeno je iz Ambasade Švedske u BiH.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Ambasadorica Švedske posjetila ICMP tokom posjete Tuzli i Gradačcu

Rukometni savez BPK Goražde nagradio najbolje rukometašice i rukometaše

Uk i Lagerlof o upravljanju otpadom, zagađenju zraka i uvođenju avio-linija

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'