Ekonomija     | 24.01.2018. 10:32 |

Bečki hoteli dobivaju digitalne portire

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Osim "Self-Check-in" sistema na aerodromima, nedavno su bečki hoteli napravili mjesto i za pametne robote koji odgovaraju gostima na pitanja ili obavljaju prijem gostiju.

U koje vrijeme je doručak?, Dokad se mora napustiti soba?  Ta i slična pitanja gosti mogu izgovoriti i ubrzo dobiti odgovore.

Hotel "Zeitgeist" kod bečke glavne željezničke stanice već ima u upotrebi digitalnog portira po imenu "Gustaffo". Hotel testira virtualnog asistenta kao dodatnu ponudu, od decembra 2017. godine. "Gustaffo" nudi gostima sve informacije u vezi s hotelom, a postavljena pitanja može i da analizira. Tako vlasnici hotela mogu saznati šta gosti najčešće pitaju. Iza svega stoji digitalni sistem "Alexa".

Bečko startup preduzeće "Gustaffo" prenosi digitalne hotelske usluge na pametne telefone. Radi se o internet stranici koja izgleda kao aplikacija. "Gustaffo" nudi informacije o hotelu na različitim jezicima. Putem internet stranice može se pozvati i sobna posluga, naručiti taksi ili rezervirati restoran.

Ukupno 38 hotela u Evropi ima digitalnog portira. U Beču zasad dva hotela nude takvu uslugu (Hotel "Zeitgeist" i "ARCOTEL Donauzentrum").

- Hotelijeri smatraju da će ta novost u hotelima svakako biti sve više u upotrebi, ali da neće zamijeniti zaposlene. Mnogi gosti žele da im se neko obrati, dok drugi vole da sve obave sami putem interneta - saopćilo je Predstavništvo Grada Beča Eurocomm - PR Sarajevo.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Beč pooštrava mjere u borbi protiv uličnih trkača

Inicijativa Grada Beča smanjuje otpad prouzrokovan jednokratnim posudama za hranu i piće

Residence Inn by Marriott za kratke i duge boravke u srcu Sarajeva

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!