Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 14:48 |

Kampanja jačanja dijaloga opština i romskih zajednica u BiH

FENA Sanda Hrkić

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Bijeljina ozvaničilo je danas početak kampanje "Gradonačelnik - prijatelj Roma", čiji je cilj pozitivnim primjerima ojačati dijalog između gradskih uprava ili opština i romskih zajednica u BiH.

Predsjednik Udruženja "Otaharin" Dragan Joković kazao je u Sarajevu da je kampanja dio projekta nazvanog "Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana i Turske", a zamišljena je kao svojevrsno takmičenje koje će biti provedeno na osnovu upitnika dostavljenih gradonačelnicima/načelnicima svih opština u BiH.    

Pojasnio je da će gradonačelnici ili načelnici u opštinama u kojima žive Romi putem aplikacije moći odgovoriti na pitanja koliko se uistinu bave problemima Roma, poštovanjem akcionih planova za Rome, koliko su ih usvojili u lokalnim zajednicama gdje rade, kao i koliko su projekata realizirali.

- Ova kampanja bi trebala dati pravu sliku o dobrim praksama koje se rade u BiH, a svi znamo da ih ima. Dobre prakse ćemo promovirati, a najbolji gradonačelnik ili načelnik općine bit će nagrađen odlaskom u Brisel na skup u povodu Međunarodnog dana Roma - kazao je.   

Projekt "Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana i Turske" finansira Evropska komisija iz Brisela, a šef Kancelarije Vijeća Evrope u BiH Drahoslav Štefanek podsjetio je da je VE, usvajanjem deklaracije 2010., potvrdilo političku posvećenost socio-ekonomskoj inkluziji Roma s akcentom na obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravstvenu zaštitu i zaštitu od diskriminacije.

- VE u BiH ima mandat da promovira evropske politike za inkluziju Roma i podrži sve napore države BiH u rješavanju problema s kojima se Romi suočavaju. Međutim, usprkos naporima koje ulaže međunarodna zajednica kao i država BiH situacija u romskim zajednicama je i dalje zabrinjavajuća i iziskuje dodatne napore za rješavanje - naglasio je.         

Za kampanju "Gradonačelnik - prijatelj Roma" kaže da je korak ka inkluziji Roma, te ističe da je VE prepoznalo da lokalne vlasti imaju odlučujuću ulogu u realizaciji mjera za unaprjeđenje položaja Roma u ključnim oblastima.

Sabira Hašimović živi u romskoj zajednici u Bijeljini, samohrana je majka. Ona ima posao i stambeno je zbrinuta, ali kaže da većina Roma u tom gradu živi teško jer uglavnom nemaju zaposlenje.

Ističe da gradonačelnik Bijeljine kontaktira s Romima koji žive u tom gradu i zna za ovu kampanju. Dosad je pomagao, a nada se da će se još više angažirati da pomogne Romima.   

Kampanja će trajati do 25. februara, a aplikacija se može preuzeti na web stranici Udruženja "Otaharin", Delegacije EK u BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH. Pristigli materijal ocjenjivat će komisija.

Projekt "Zajednička inicijativa za jačanje romskog civilnog društva u zemljama zapadnog Balkana i Turske" u BiH će se provoditi u deset opština do 2020. godine. Specifičnost tog projekta je da asistira lokalnim vlastima da u svoje politike, budžete i usluge integriraju nove dimenzije i uvedu posebne mjere za Rome, uz veće sudjelovanje Roma u kreiranju, provođenju i praćenju politika i aktivnosti.               

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!