Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 16:07 |

Kurić: Novi zakon o PIO-u osigurava stabilizaciju penzionog fonda

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 24. januara (FENA) - Predsjednik Nadzornog odbora Samostalnog sindikata šumarstva prerade drveta i papira Redžo Kurić izrazio je zadovoljstvo zbog usvajanja Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju (PIO) u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta.

Istaknuo je da je zakon u skladu s reformama koje su važne u BiH, dodajući da je putem provođenja reformi također potrebno osigurati stabilizaciju penzionog i socijalnih fondova.

Pozitivnim je nazvao i usvajanje zaključka u Domu koji propisuje da će se u roku od šest mjeseci izvršiti korekcije zakona na koje su predstavnici sindikata ukazivali.

- To su korekcija za radnike s minimalnim primanjima i posebno za radnike u realnom sektoru kao i korekcija koja se odnosi na priznavanje penzionog staža za boračku populaciju koja je ostvarila to pravo - pojasnio je Kurić.

Mišljenja je da se radi o solidnom zakonskom rješenju koje osigurava opstanak Fonda penzionog osiguranja, uz korekcije koje su planirane u narednih šest mjeseci.

Podsjetio je da je danas Savez samostalnih sindikata BiH organizirao protestno okupljanje zbog Zakona o penzijsko-invalidskom osiguranju.

Kurić, kao jedan od kandidat za predsjednika ovog saveza pridružio se protestu iako je i ranije izrazio stav da to nema svrhe te da se radi samo o političkoj promociji aktuelnog rukovodstva Saveza.

- Protesti su to i pokazali, jer je predsjednik izviždan, kao i ostalo rukovodstvo te se ispostavilo da su na protestu bili samo borci i penzioneri. Ovo je bilo totalno narušavanje radničkih prava i zloupotreba Saveza u korist pojedinaca - ocijenio je Kurić.

Novi federalni zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO) odobrili su većinom glasova na vanrednoj sjednici danas poslanici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta.

Ujedno su Vlada FBiH i Federalni zavod PIO obavezani posebnim zaključkom Doma da u narednih šest mjeseci prate provedbu zakona i predlože njegove izmjene kojima bi ispravili osnovne nedostatke, a sve u cilju održivog penzijskog sistema i otklanjanja eventualnih diskriminatornih odredbi, posebno onih koje se odnose na radnike s najnižim primanjima.

(FENA) D. J.

Vezane vijesti

Počela hitna sjednica Doma naroda FBiH na kojoj će se glasati o izmjenama Zakona o PIO

SDPBiH - Ispraviti višegodišnju nepravdu prema penzionerima

Skopljak: Male su izmjene Zakona o PIO, ali bitne stvari se mijenjaju

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo