Bosna i Hercegovina     | 24.01.2018. 16:29 |

Cvetkova-Karabaševa: Zapadni Balkan u fokusu predsjedavanja Bugarske EU (VIDEO)

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 24. januara (FENA) – Bugarska ambasadorica u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa , šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark te ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak danas su u Sarajevu predstavili prioritete bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Oni su saglasni u tome da su prioriteti Bugarske tokom narednih šest mjeseci države zapadnog Balkana i da BiH treba da iskoristi tu priliku kako bi brže napredovala ka EU.

Wigemark je mišljenja da predsjedavanje Bugarske dolazi u pogodnom trenutku, jer EU godinama radi na intenziviranju napora u pružanju podrške državama zapadnog Balkana u procesu integracija.

Naglasio je da su i dalje prioriteti regionalna saradnja, aktivnosti na unapređenju povezivanja putne i druge infrastrukture, ali naravno i trgovine.

- Važno je nastaviti provođenje reformi. Iako smo u izbornoj godini, to nije izgovor da se reforme zaustave ili odgode, one su važan dio procesa Evropskih integracija. BiH ne može sebi dopustiti da bilo koji politički lider drži ovu zemlju kao taoca na njenom evropskom putu – kazao je Wigemark i dodao da će ova godina biti ključna za BiH kada je riječ o procesu evropskih integracija

Ambasadorica Cvetkova-Karabaševa, podjetivši da je u fokusu predsjedavanja Bugarske EU područje zapadnog Balkana,  kazala je da je ovo je sjajna prilika da cijeli region  napreduje, da iskoristi zamah procesa ka Evropskim integracijama.

- Slogan predsjedavanja Bugarske je 'Zajedno smo jači', a to je i moto same Bugarske. Jedinstvo i solidarnost su ključni za uspjeh i relevantnost – rekla je ambasadorica  i dodala da su sigurnost i stabilnost prioriteti jedinstvene Evrope.

Potcrtala je da je evropska perspektiva da države cijelog regiona trebaju da grade održivi mir, sigurnost, povjerenje i dobrosusjedske odnose.

- Jedna od ambicija predsjedavanja Bugarske je da se ostvari vrlo jasan akcioni plan sa svakom državom, bez stvaranja nerealnih očekivanja, ali sa vrlo konkretnim koracima. To je jedan od načina da se osigura dugotrajni mir, sigurnost i prosperitet u regionu – naglasila je ona.

Također se i ministar Crnadak složio da BiH treba da iskoristi priliku koja joj se pruža u narednih šest mjeseci, te pozdravio prioritete Bugarske koja predsjedava EU, a jedan od njih je snažna podrška Balkanu na putu EI.

Izrazio je očekivanje da će potvrdu toga vidjeti na samitu u Sofiji kada će Evropska komisija objaviti novu strategiju za države zapadnog Balkana, I Crnadak i Wigemark su saglasni da je u BiH,  iako je izborna godina, potrebno donijeti značajan broj odluka.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1382

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/10rqOaTDfXILtQ5itK47oQiFYY5eRNzWV?usp=sharing

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Održan prvi sastanak na visokom nivou EU s BiH, nakon početka pregovora o pristupanju

Konaković i Koopman:  Otvaranje pristupnih pregovora sa BiH istorijska prilika

Ministri EU ostali na konkretnom obećanju slanja 'Patriot' sistema Ukrajini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta