Magazin     | 25.01.2018. 08:16 |

Dogodilo se na današnji dan

FENA Cvita Kusić

MOSTAR, 25. siječnja (FENA) - 

- 750. Rođen Lav IV. Hazar, vizantijski car od 775. do svoje smrti 780. godine. Bio je poslednji ikonoborački car iz Isavrijanske (Sirijske) dinastije i nakon njegove smrti carica udovica Irina je 787. obnovila kult ikona. Time je, kako se vremenom pokazalo, završen prvi period ikonoborstva.

- 1554. Osnovan je Sao Paulo, najbogatiji brazilski grad, najnapučenije područje južne hemisfere te sedma po veličini metropola svijeta u kojoj na površini od 1.523 četvorna kilometra živi nešto više od 11 milijuna ljudi. Uz to što je centar kulture i gospodarstva, grad koji je ime dobio prema svetom Pavlu smatra se i Alpha World Cityjem što znači da je jedan od centara današnje globalne ekonomije.

- 1627. Rođen Robert Boyle, irski kemičar, fizičar i izumitelj. Jedan je od utemeljitelja moderne kemije. Smatrao je da fizikalna svojstva potječu od gibanja atoma, koje je nazvao korpuskulama, istraživao je širenje zvuka, hidrostatički paradoks, svojstva plinova i drugo. Najpoznatiji je po plinskom zakonu (Boyle-Mariotteov zakon). 

- 1831. Poljski parlament (Sejm) proglasio neovisnost Poljske i svrgnuo ruskog cara Nikolaja I. s poljskog prijestolja. Veliki dio Varšavskog vojvodstva, pod nazivom Poljsko kraljevstvo, priključen je 1815. Rusiji, a ruski car postao je i kralj Poljske. Rusi su u rujnu ugušili poljski ustanak, ukinut je ustav i raspušten Sejm.

- 1864. Rođen Julije Kempf, hrvatski povjesničar, muzeolog i književnik, te gradonačelnik Požege. Smatra se utemeljiteljem zavičajne povijesti.

- 1882. Rođena Virginia Woolf, engleska spisateljica, jedan od ključnih autora narativnoga modernizma i osnivačica feminističke književne kritike. Iza sebe je ostavila remek-djela u nekoliko romana, dvije ili tri knjige kritika i eseja, te veliki dnevnik "Diaries". Poznati su njezini romani "Gospođa Dalloway", "Svjetionik", "Valovi".

- 1899. Umro srpski revolucionar i publicista Vasa Pelagić, jedan od prvih pobornika ideje socijalizma u Srbiji i na Balkanu. Bio je plodan i popularan pisac, a radovi objavljeni za njegovog života tiskani su u 250.000 primjeraka.

- 1904. U Beogradu počeo izlaziti dnevni list "Politika", čiji je osnivač i prvi urednik bio Vladislav Ribnikar. Smatraju se najstarijim novinama na području bivše Jugoslavije. 

- 1913. Ivan Bjelovučić, prvi hrvatski zrakoplovac, utemeljitelj peruanskog zrakoplovstva i jedan od prvih zrakoplovaca u povijesti, preletio je Alpe i postavio visinski rekord na 3200 m.

- 1920. Osnovana Liga naroda, prva opća međunarodna organizacija država s ciljem očuvanja mira miroljubivim rješavanjem međunarodnih sporova i organiziranjem međunarodne suradnje u interesu blagostanja čovječanstva. Nestala je tijekom Drugog svjetskog rata, a naslijedili su je Ujedinjeni narodi.

- 1924. U francuskom gradu Chamonixu otvorene su prve zimske Olimpijske igre koje su se održavale do 5. veljače, u organizaciji Francuskog olimpijskog odbora.

- 1925. Umro Ivan Vučetić, hrvatski izumitelj daktiloskopije. Izdao je brojna djela vezana uz daktiloskopiju, a Vučetićev sistem klasifikacije otisaka prstiju usvojili su Brazil, Čile, Urugvaj, a kasnije i cijela Južna Amerika.

- 1947. Umro najpoznatiji američki gangster Al Capone. Organizator podzemlja u Chicagu i šef jednog od najvećih gangsterskih gangova, bio je u zatvoru (1931.-1939.) zbog utaje poreza.

- 1949. Dodijeljene prve Emmy nagrade, a Shirley Dinsdale postala je prva osoba koja je osvojila Emmy na prvoj ceremoniji. Riječ je o američkoj nagradi za televizijsku produkciju koja se smatra televizijskim ekvivalentom nagrada Zlatni globus i Oscar.

- 1961. Milijuni Amerikanaca gledali su prvi izravni televizijski prijenos tiskovne konferencije jednog američkog predsjednika. Predsjednik John F. Kennedy, koji je na dužnost stupio tek pet dana ranije, 35 minuta je odgovarao na pitanja novinara. Bila je to prva od mnogih konferencija predsjednika Kennedyija, koje je televizija prenosila uživo.

- 1971. General Idi Amin je vojnim udarom oborio s vlasti predsjednika Ugande Miltona Obotea i potom se proglasio za predsjednika.

- 1978. Umro Skender Kulenović, bosanskohercegovački književnik i akademik. Bio je pjesnik, dramatičar, pripovjedač, a prije svega esejist. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja. Bio je član SANU, ANUBiH i JAZU.

- 1981. Rođen Todor Toše Proeski, makedonski pjevač, kojega su glazbeni kritičari nazivali pjevačem anđeoskog glasa. Veliku popularnost nije stekao samo iznimnim glasovnim mogućnostima nego i mnogobrojnim humanitarnim nastupima. Život je izgubio u prometnoj nesreći 16. listopada 2007. godine kod Nove Gradiške.

- 1987. Umro Asim Ferhatović Hase, jedan od najboljih bosanskohercegovačkih nogometaša u povijesti. Cijelu nogometnu karijeru, izuzev kratkotrajnog angažmana u Fenerbahceu, proveo je u NK Sarajevo. Odigrao je 422 utakmice i postigao 198 golova.

- 1990. Umrla Ava Gardner, američka filmska diva. Njezine nezaboravne glumačke kreacije u filmovima iz pedesetih godina snimljenih po Hemingwayevim romanima - "Snjegovi Kilimandžara" i "Sunce se ponovo rađa" - pribavili su joj atribut tipične hemigvejevske junakinje. Likove impulzivnih, temperamentnih junakinja maestralno je odigrala u filmovima "Mogambo" i "Noć iguane".

- 1991. Skupština (Sobranje) Makedonije, jedne od tadašnjih republika SFR Jugoslavije, usvojila je Deklaraciju o neovisnosti i platformu za pregovore o budućnosti Jugoslavije.

- 1996. Obavljeno posljednje pogubljenje vješanjem u Sjedinjenim Američkim Državama. Na vješalima je smaknut osuđenik Billy Bailey iz američke savezne države Delaware. 

- 1999. U seriji potresa u Kolumbiji, koji je pogodio regiju uzgajivača kafe, poginulo oko 2.000 ljudi, a stotine tisuća ostalo je bez domova.

- 1999. Umro Glenn Theodore Seaborg, američki znanstvenik švedskih korijena, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1951. godine zbog otkića i sinteze 10 transuranijskih elemenata. Seaborg je, također, razvijao i koncept aktinoida te je prvi predložio skupinu aktinoida što je dovelo do današnjeg izgleda periodnog sustava elemenata.

- 2000. Pripadnici SFOR-a u Višegradu su uhitili Mitra Vasiljevića optuženog za ratne zločine počinjene tijekom rata u Bosni i Hercegovini (1992-95).

- 2011. Počeo je prvi val Egipatske revolucije, koja je na kraju dovela do uklanjanja Hosnija Mubaraka nakon skoro 30 godina vlasti.

- 2014. Umro Gyula Sax, mađarski šahovski velemajstor i međunarodni sudac. Titulu međunarodnog majstora dobio je 1972., a dvije godine kasnije postao je velemajstor.

- 2017. Umro John Vincent Hurt, engleski glumac, poznat po izuzetno plodnoj i raznorodnoj karijeri koja uključuje nastupe u filmovima "Watership Down", "Midnight Express", "Alien", "The Elephant Man" i druge.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo