Svijet     | 25.01.2018. 09:05 |

Potvrđena presudu za korupciju bivšem brazilskom predsjedniku Luli da Silvi

FENA Internet

PORTO ALEGRE, 25. januara (FENA) - Brazilski Apelacioni sud je u srijedu sa tri glasa za i nijednim glasom protiv  potvrdio presudu za bivšeg ljevičarskog predsjednika Luiza Inacia Lulu da Silvu, optuženog prošle godine za korupciju.

Ta odluka predstavlja veliki udarac planovima najutjecajnijeg brazilskog političara da se ponovo kandidira na ovogodišnjim predsjedničkim izborima, prenosi Reuters.

Za potvrdu presude niže sudske instance Luli de Silvi o uzimanju mita i pranju novca jučer su glasala sva tri sudca Apelacionog suda u Porto Alegreu. Sud je povećao i njegovu kaznu s devet na dvanaest godina zatvora zbog primanja mita od inženjerske firme u zamjenu za ugovore s državom tokom njegovog predsjedništva od 2003. do 2010. godine.

Bivši predsjednik Brazila, poznat i samo kao Lula (72), optužen za korupciju i pranje novca prošle godine, sada bi  mogao da bude proglašen nekvalificiranim da učestvuje u izbornoj trci, na osnovu brazilskog zakona, koji zabranjuje političarima da se kandidira na izborima ukoliko Apelacioni sud potvrdi njihove presude.

Lula može da uloži žalbu na odluku višim sudskim instancama kako bi odložio konačnu odluku, čime bi eventualnu izbjegao zatvorsku kaznu i razvukao dovoljno dugo čitav proces kako bi njegova kandidatura bila registrirana do 15. augusta, kada ističe rok za kandidature na predsjedničkim izborima koji će se održati 7. oktobra.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Ruski vojni sud osudio čovjeka na 14 godina zatvora zbog saradnje s Ukrajinom

Turković oglašen krivim za razbojništvo i osuđen na pet godina zatvora

Britanski Visoki sud odlučuje sutra o Assangeovoj sudbini

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta