Svijet     | 25.01.2018. 10:42 |

Moller: Svijetu je potrebno partnerstvo koje zagovara Xi Jingping

FENA Internet

DAVOS, 25. januara (FENA) - Vizija kineskog predsjednika Xi Jinpinga o izgradnji zajedničke budućnosti ljudskog roda dovela je do velikih geopolitičkih pomaka u svijetu, izjavio je visoki zvaničnik UN-a.

- To je novi momenat i novo pozicioniranje za Kinu, koje je izuzetno dobrodošlo u vrijeme kada se svijet fragmentira i suočeni smo s brojnim problemima razne vrste - izjavio je Michael Moller, generalni direktor Ureda UN-a u Ženevi (UNOG), misleći na Xijev govor u UNOG-u prije godinu dana, u kome je iznio svoj koncept.

U intervjuu za Xinhuu tokom samita Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, Moller je kazao da je tema ovogodišnjeg samita zajednička budućnost u podijeljenom svijetu "organski povezana" s onim što je Yi govorio.

- Ostatak svijeta počeo je slijediti predsjednikove riječi od prošle godine. Svjedoci smo sve veće i obnovljene međunarodne solidarnosti - kazao je.

Principi koje je iznio Xi itekako su u skladu s međunarodnom solidarnošću. multilateralizmom i slobodnom trgovinom za koje se zalažu UN, tvrdi on.

- Svijet se suočava s golemim izazovima koje ne može riješiti nijedna zemlja i nijedna organizacija samostalno. Moramo iznaći put da zajednički radimo - izjavio je Moller. 

- Riječ od ključnog značaja je partnerstvo, to je upravo ono o čemu je vaš predsjednik (Xi Jingping) govorio - kazao je on u razgovoru za Xinhuu.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Xi Jinping se sastao s predstavnicima američkih poslovnih subjekata

Agencije UN-a traže od Izraela da prekine zabranu dostave pomoći u Gazu

Sunak: Britanija će učiniti sve što je potrebno da se zaštiti od kibernetskog napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo