Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 12:12 |

GS -Dovedena u pitanje presuda Ustavnog suda i vjerodostojnost zvaničnog popisa

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Građanski savez (GS) uputio je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku i OHR-u u kojem navodi da je Kolegij Mehanizma koordinacije, kojim predsjedava predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, donio odluku da se zajedno sa zvaničnim rezultatima Popisa stanovništva iz 2013. godine, Komisiji za evropske integracije pošalju i nezvanični podaci kojima raspolažu institucije entiteta RS.

 - Time se dovodi u pitanje presuda Ustavnog Suda Bosne i Hercegovine i vjerodostojnost zvaničnog popisa objavljenog u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine. Ovim se također izjednačavaju zvanični podaci iza kojih stoje institucije Bosne i Hercegovine s nezvaničnim podacima kojima raspolažu institucije entiteta RS. Ovim aktom se istovremeno stvara presedan dvojnosti podataka koje institucije Bosne i Hercegovine šalju prema institucijama EU, čime se dovodi u pitanje državnost Bosne i Hercegovine - navodi se u pismu.

U skladu sa Zakonom o statistici BiH i Zakonom o popisu stanovništva, kako navode iz GS-a, Agencija za statistiku BiH poslala je zvanične rezultate popisa 2013. Direkciji za evropske integracije BiH. Napominju još da su ti rezultati objavljeni u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine broj 60/16, nakon čega je i EUROSTAT prihvatio te rezultate.

 - Napominjemo da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio apelaciju Mladena Bosića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine po ovom predmetu  - navodi predsjednik GS-a Nihad Čolpa u otvorenom pismu uz koje je dostavio i pravnu analizu.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Marić pisao Schmidtu i pozvao ga da nametne Izmjene Statuta Grada Mostara

Peleg pozvala NS BiH da reagira i zauzme stav protiv antisemitskog uznemiravanja na stadionima

Pismo podrške BiH pomoćnice generalnog sekretara NATO-a Burcu San, upućeno Denisu Bećiroviću

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'