Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 11:41 |

Delegati PSBiH nisu podržali Informaciju o stanju sigurnosti u BiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojili su na današnjoj sjednici u Sarajevu u prvom čitanju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje podrazumijevaju reguliranje prava na policijski dodatak.

Ovim izmjenama, osim policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji BiH i Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), pravo na taj dodatak imali bi i policijski službenici zaposleni u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Delegati su bez rasprave podržali i dopune Krivičnog zakona BiH kojima bi se onemogućilo ublažavanje kazne i zamjena zatvorske kazne novčanom, osobama osuđenim na kaznu zatvora za krivična djela protiv integriteta BiH, terorizma i u vezi s terorizmom.

U drugom krugu glasanja podržan je Izvještaj o trendovima migracija i aktivnostima na zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda migranata i tražilaca azila koji je pripremilo Ministarstvo sigurnosti BiH, međutim delegati nisu primili k znanju Informaciju o stanju sigurnosti u državi za 2016. godinu.

Nakon primjedbi delegata Kluba Srba Sredoja Novića (Savez nezavisnih socijaldemokrata- SNSD) da Izvještaj o stanju sigurnosti kasni, ministar sigurnosti Dragan Mektić pozvao je zakonodavnu vlast da mu pomogne oko dostavljanja podataka.

U obraćanju delegatima napomenuo je da su sve podatke skidali s web stranica određenih agencija, jer agencije ne dostavljaju podatke na vrijeme.

- Podaci koje prikupljamo s web stranica nisu kompatibilni. Ukoliko hoćete broj osoba koje su preživjele silovanje ako jedna agencija nije dostavila podatake mi ne možemo imati egzaktne brojke - upozorio je Mektić.

Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (Stranka demokratska akcija - SDA) naglasio je da nema sigurnosti u regionu ako neka država regiona ima problema u toj oblasti zbog čega i cjelovitost tog problema podrazumijeva saradnju i razmjenu informacija među državama, ali i unutar zemlje.

- Nema sigurnosti bez saradnje i ministar je opravdano upozorio na činjenicu da se informacije ne dostavljaju jer je to zabrinjavajuće - stav je Genjca koji je predložio da se donesu zakoni koji će definirati rokove za dostavljena informacija pa čak i sankcije ukoliko se to ne uradi.

Na konstataciju Novića da u BiH postoji bojazan od krivičnih djela terorizma, Mektić je potvrdio da u 2016. i 2017. godini nije bilo djela terorizma.

Zabilježena su u 2016. godini krivična djela iz oblasti terorizma, a bilo je povratka bh. državljana sa stranih ratišta u BiH i sve osobe su procesuirane no terorističkih napada nije bilo.

- Imamo ekstremizma i radikalizama i osoba za koje znamo da bi mogle počiniti neka krivična djela, ali nadziremo te osobe. Ne možemo isključiti pokušaj terorističkih napada, ali u posljednje dvije godine ih nije bilo - pojasnio je Mektić.

Za delegata Kluba Srba Darka Babalja (Srpska demokratska stranka - SDS) najveća prijetnja u BiH nije terorizam nego su droge najveći problem društva, dok je delegat Kluba Hrvata Mario Karamatić (Hrvatska seljačka stranka - HSS) pozvao na legalizaciju svih narkotika i uvođenje akciza na njih.

Govoreći o sanju sigurnosti u BiH delegatkinja Kluba Hrvata Zdenka Džambas (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) podsjetila je da još nema epiloga slučaja napada na predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima 2015. godine.

Međutim, ministar Mektić ponovio je da je slučaj obrađen, identificirano je šest osoba koje su svi mogli vidjeti na snimcima koje su učestvovale u napadu.

- Sve informacije dostavili smo Tužilaštvu i tu se naša priča završava, ali Tužilaštvo neće da završi istragu i oglasi se o tome, dok u isto vrijeme to opterećuje odnose dvije zemlje - zaključio je Mektić.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom