Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 12:23 |

Formiran Roster medijskih profesionalaca protiv rodno zasnovanog nasilja

FENA Kanita Aliagić

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Kako bi se kroz zajedničku saradnju, razmjenu iskustava i praksi podigla javna svijest o rodno zasnovanom nasilju u Sarajevu je danas formiran Roster medijskih profesionalaca posvećenih podizanju javne svijesti o rodno zasnovanom nasilju.

Generalna tajnica Udruženja BH novinari Borka Rudić je u izjavi za medije kazala da projekt Rostera, podrazumijeva uspostavljanje saradnje između novinara iz različitih medija i različitih dijelova BiH, edukaciju o specifičnim temama u oblasti predstavljanja rodno zasnovanog nasilja, prvenstveno nasilja prema ženama i djevojčicama.

S druge strane, dodala je, to znači i stvaranje drugačije perspektive u javnom prostoru BiH za žrtve nasilja, za ovaj problem kojem društvo mora odgovoriti na drugačiji i efikasniji način.

- Dakle, svi zajedno, novinari, blogeri, predstavnici različitih vrsta medija koji će sarađivati s različitim institucijama, moramo pokazati da ovo društvo ima kapacitete da se bori protiv rodno zasnovanog nasilja, da ga smanjuje, da stvara povoljno okruženje za njegovo razumijevanje, a s druge strane da stvara nove perspektive za žrtve – naglasila je Rudić.

Šef UNWomen ureda u BiH David Saunders kaže da je rodno zasnovano nasilje globalni problem o kojem se puno razgovara, ali također ima puno nasilja o kojem se ne čuje, u manjim, ruralnim zajednicama, a to su upravo slučajevi kojima se mora posvetiti više pažnje, jer se ljudi boje da govore i tu je jako bitna uloga medija.

- Mediji su ti koji mogu više da urade na podizanju svijesti i javnosti i žrtava. Mediji imaju ulogu aktiviste jer mogu da prošire informacije, da potaknu ljude ne samo da govore o tim temama nego i da ohrabre žrtve da istupe i da govore o onome što im se desilo, jednostavno da ih neko sluša - kazao je Saunders.

Uloga zajedničkih aktivnosti je dvojaka, naveo je, jer su neke kolege novinari angažirani da rade sa institucijama, ili u NVO sektoru, neki rade u medijima, i „mi moramo da prepoznamo svoju ulogu, način na koji mi možemo da doprinesemo rješavanju suzbijanja ovog problema“.

- Jako je bitno skrenuti pažnju javnosti na probleme koji postoje, stoga je važan ovaj Roster, odnosno mreža medijskih profesionalaca – zaključio je Saunders.

Također i Fatima Bećirević iz Gender centra FBiH je naglasila da je saradnja, aktivizam, medija i institucija u prevenciji rodno zasnovanog nasilja jako bitna, te da je potrebno na najbolji način prezentirati problem nasilja kao društvenog problema.

Projekt realizira Udruženje/udruga BH novinari uz podršku UN Women ureda u BiH i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (Sida).

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

BH novinari u Zenici organizirali edukaciju za zaštitu sigurnosti novinara od cyber kriminala

BH novinari: Sramotni i neprihvatljivi verbalni napadi Dodika na novinare N1 televizije

BH novinari: Policija mora hitno istražiti napad na Mirzu Derviševića

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo