Bosna i Hercegovina     | 25.01.2018. 15:10 |

Sudska administracija Norveške i Sudsko vijeće Nizozemske posjetilo VSTVBiH

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Delegacije Sudske administracije Norveške i Sudskog vijeća Nizozemske boravile su u jednodnevnoj posjeti Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine (VSTVBiH).

Goste su primili predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, potpredsjednica VSTV-a BiH Ružica Jukić, članovi Vijeća i direktor Sekretarijata VSTV-a BiH Admir Suljagić sa saradnicima. 

Povod ove posjete je održavanje zajedničkog sastanka Upravnog odbora Projekta unapređenja efikasnosti pravosuđa II (Projekt) koji se počeo implementirati u julu 2015. godine i kojim je nastavljena saradnja zainteresiranih strana potpisivanjem ugovora o grantu s ciljem unapređenja efikasnosti pravosuđa u BiH.

Učesnici sastanka su razgovarali o realizaciji dosadašnjih i planiranju daljih aktivnosti Projekta koje za cilj imaju unapređenje efikasnosti rada sudova i smanjenje broja predmeta s fokusom na unapređenje upravljanja u sudovima kroz upravljanje timovima, skraćenje trajanja postupaka; inovacije, efikasnost i upravljanje predmetima; unapređenja strateškog i operativnog upravljanja u pravosuđu na način da se osnaže sudovi i njihove sudije kako bi obavljali svoje dužnosti na najbolji mogući način.

Tokom sastanka predstavnicima VSTV-a BiH predstavljen je izvještaj „Imenovanje i ocjenjivanje sudija i tužilaca u BiH“ koji su u okviru Projekta izradili norveški i nizozemski stručnjaci.

Razgovaralo se i o budućoj saradnji tri strane na unapređenju rada pravosuđa u BiH.

Potvrđeni su zajednički interes i spremnost da, u okviru svojih ovlasti i mogućnosti, vodeći računa o dugoročnim i srednjoročnim ciljevima, nastave saradnju te su u tom pogledu razmatrani različiti prijedlozi i inicijative koji će biti potvrđeni nakon završetka tekućeg Projekta.

U sastavu delegacije Sudske administracije Norveške bili su Sven Marius Urke, generalni direktor, Audun Hognes Berg, rukovodilac Međunarodnog sekretarijata kao i Wiggo Storhaug Larsen, sudija Apelacionog suda u Gulatigu dok su delegaciju Sudskog vijeća Nizozemske predstavljali Frits Bakker predsjedavajući, Frans van Dijk direktor, Esther de Rooij, potpredsjednica i sudija Okružnog suda u Amsterdamu, Annette Olland, sudija Okružnog suda u Hagu, sekretar i član komisije za izbor sudija i Julia  Dordonat-Breeuwsma, viša savjetnica za međunarodnu saradnju.

Sastanku su također prisustvovali predstavnici sudova, partneri na ovom Projektu, Jasmin Jahjefendić, predsjednik Kantonalnog suda u Sarajevu, Janja Jovanović, predsjednica Općinskog suda u Sarajevu, Milenko Milekić, predsjednik Osnovnog suda u Banja Luci i Borislav Trifunović, predsjednik Građanskog odjeljenja Okružnog suda u Banja Luci kao i predstavnici ambasada kraljevina Norveške i Nizozemske u BiH, saopćeno je iz VSTV-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

VSTV osudilo zloupotrebu portala za neprimjereno pisanje o nosiocima pravosudnih funkcija

Bunoza: Izmjene Zakona o VSTV-u predstavljaju početak reformi bh. pravosuđa (VIDEO)

Novo izdanje 'Pravne hronike' donosi sveobuhvatnu analizu presude 'Kovačević protiv BiH'

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo