Ekonomija     | 25.01.2018. 15:39 |

Džindić najavio sastanak sa stečajnim upravnikom i radnicima Željezare Zenica

FENA Vernera Jakupović

SARAJEVO, 25. januara (FENA) - Ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Džindić izjavio je novinarima da je na današnoj redovnoj sjednici Vlade FBiH resorno ministarstvo zaduženo da za sutra ili najkasnije za ponedjeljak organizira sastanak kojem će prisustvovati on, stečajni upravnik te predstavnici radnika i sindikata Željezare Zenica. Bit će riječi o novim zahtjevima radnika Željezare.

Na današnjoj redovnoj sjednici Vlade, dodao je ministar,  prezentirana je informacija o koracima poduzetim u vezi s tom firmom te je rečeno da je dosad ispoštovano sve na šta se Vlada obavezala u procesu restrukturiranja.

- To što se na terenu pojavljuju novi zahtjevi, ne možemo utjecati, ali možemo razgovarati - rekao je novinarima Džindić.

Drugi zaključak na današnjoj sjednici Vlade bio je da finansijska policija sagleda stanje u Željezari za posljednjih šest godina i o tome informira Vladu, kazao je također ministar.

Podsjetio je da je Željezara odnedavno u stečaju i da je određen stečajni upravnik koji će se ubuduće brinuti o stanju u okviru Vladine odluke za to privredno društvo.

Ministar napominje da je privredno društvo sa 380 radnika nastalo u procesu privatizacije bivše Željezare Zenica te da ono nema veze s poslovima vezanim za livenje i visoke peći već je njegova isključiva nadležnost ishrana radnika u kompleksu Željezare.

- U novu firmu ide oko 120 radnika, a za ostatak smo napravili plan i zasad se sve odvija prema planiranom - zaključio je ministar Džindić.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Ambasada Rusije u BiH - Pozivamo strane u BiH da pokažu mudrost, strpljenje, kompromisni pristup

Ambasada Rusije u BiH - Christian Schmidt nije legitiman visoki predstavnik u BiH

Guterres: Svijetu je potreban kompromis

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo