Regija     | 25.01.2018. 15:32 |

Izvjestitelj EU za Srbiju podsjetio Beograd na obveze vezane uz slobodu medija

FENA Ivana Banovic

BEOGRAD, 25. siječnja (FENA/Hina) - Srbiji je potreban jasan napredak u vezi s poštivanjem neovisnosti medija i mora se ozbiljnije suprotstaviti prijetnjama i napadima na novinare, poručio je izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAlister u izjavi beogradskom tisku od četvrtka.

 "Postoji potreba da se održi i njeguje prostor za politički dijalog, kritičku raspravu kao i izražavanje sučeljenih mišljenja", ocijenio je McAlister za list "Danas", govoreći o zadacima i obvezama iz Poglavlja 23 koje vlasti u Srbiji moraju ispuniti u procesu eurointegracija.

Dužnosnik EU sugerirao je i da se Srbija treba snažnije uhvati u koštac s prijetnjama i napadima na novinare te da mora uspostaviti pogodno ozračje za medijski pluralizam.

Preporuka McAlistera je da se moraju pojačati napori u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, zaštiti manjina te osigurati efikasniji nadzor u borbi protiv korupcije kao i usvojiti novi zakon o financiranju političkih stranaka.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju David McAlister preporučuje vlastima u Beogradu i da "postupno jača bazu podataka koja se odnosi na istrage, kaznena gonjenja, optužnice i konačne presude, uključujući one koje se odnose na slučajeve visoke korupcije".

Na te obveze vlastima u Beogradu ukazao je, tijekom posljednje međuvladine konferencije početkom prosinca 2016., i povjerenik EU za susjedsku politiku i pridruživanje Johannes Hahn.

“Srbija mora ostvariti napredak u neovisnosti sudstva, slobodi izražavanja, medijima, pravima nacionalnih manjina, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, uključujući i pranje novca”, poručio je Hahn.

(FENA) I. B.

Vezane vijesti

Srbija: Dio oporbe nije sudjelovao na konzultacijama u Skupštini

MUP Srbije pozvao medije da ne objavljuju netočne i neprovjerene informacije o nestanku djevojčice

Obustavljena pretraga terena u potrazi za nestalom djevojčicom

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo