Svijet     | 26.01.2018. 10:08 |

Evropski ambasadori u UN-u podržali dvodržavno palestinsko-izraelsko rješenje

FENA Internet

UJEDINJENE NACIJE,26. januara (FENA) - Ambasadori evropskih zemalja u Ujedinjenim  nacijama podržali su dvodržavno rješenje kao jedini realan put za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba i naglasili su stabilizirajuću uloge Agencije UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA).

- Prvo da ponovim švedsko dugotrajno i čvrsto obavezivanje na dvodržavno rješenje. Tome jednostavno nema alternative - izjavio je  švedski ambasador u Ujedinjenim nacijama Olof Skoog tokom debate u Vijeću sigurnosti o bliskoistočnom miru.

- Samo dvodržavno rješenje, zasnovano na poznatim parametrima, međunarodnom pravu i relevantnim rezolucijama ovog vijeća mogu ispuniti legitimne težnje podjednako i Izraelaca i Palestinaca i postići sigurnost i pravedan mir koji oba ta naroda zaslužuju - kazao je Skoog.

On je izrazio zabrinutost finansijskim ograničenjima UNRWA-i kao rezultat američkog prekida finansijske pomoći toj agenciji. 

Sjedinjene Države u 2017. godini donirale su 363 miliona dolara agenciji. Američka vlada nedavno je odlučila da dodijeli samo 60 miliona dolara u 2018., stvarajući krizu bez presedana u UN-ovoj agenciji.

- UNRWA pruža ključne usluge za pomoć palestinskim izbjeglicama i igra kritičnu ulogu u osiguranju stabilnosti u regiji teško ugroženoj sukobima, terorizmom i nemirima. Uzimajući u obzir teške uslove s kojima se brojne izbjeglice suočavaju, stabilizirajuća uloga UNRWA u pružanju osnovnih usluga je imperativ - izjavio je Skoog.

- Štaviše, rad UNRWA-e je od suštinskog značaja za očuvanje mogućnosti dvodržavnog rješenja, jer je izbjegličko pitanje jedno od tema pregovora o konačnom statusu - kazao je.

S trenutnim deficitom od 243 miliona dolara, UNRWA se suočava s najtežom finansijskom krizom od svog osnivanja. Vitalne operacije i programi UNRWA u trenutnom su riziku od prekida rada ukoliko se ne poduzmu vanredne mjere. Smanjenje ili poništenje operacija UNRWA-e imalo bi teške i trenutne negativne posljedice po rad na terenu, izazivajući nestabilnost.

U 1949., Generalna skupština UN-a uspostavila je UNRWA i dala joj mandat da pruža pomoć i zaštitu za više od pet miliona registrovanih palestinskih izbjeglica u Jordanu, Libanu, Siriji, kao i u Zapadnoj obali i pojasu Gaze. 

Podršku dvodržavnom rješenju izraelsko-palestinskog sukoba i nastavku aktivnosti UNRWA-e također su izrazili holandski ambasador Karel van Oosterom, norveški Tore Hattrem, i Stephen Hickey, zamjenik stalnog britanskog predstavnika u UN-u.

Ambasadori su također izrazili protivljenje izraelskim aktivnostima širenja naselja na okupiranim palestinskim teritorijama, prenosi Xinhua.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Izvještaj EK - Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Podjele u evropskoj krajnjoj desnici uprkos optimističnoj perspektivi na evropskim izborima

Ambasada SAD u Sarajevu - Sjedinjene Države pozdravljaju današnju odluku visokog predstavnika

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!