Kultura     | 27.01.2018. 10:19 |

Premijera predstave 'Fistik' Admira Glamočaka 9. februara u NPS-u (VIDEO)

FENA Minja Lepušina

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Inspirisana autorskim tekstom "Karađoz" velikana bh. kulturne scene Jurislava Korenića i Rejhana Demirdžića, u Narodnom pozorištu Sarajevo nastaje nova predstava u savremenoj adaptaciji pod rediteljskim ravnanjem Admira Glamočaka nazvana "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama".

Piše: Minja Lepušina

Intenzivne probe traju svakodnevno na maloj sceni Narodnog pozorišta Sarajevo (NPS), a premijernu izvedbu predstava će zabilježiti 9. februara.

U cilju novog viđenja "Karađoza" tekst je adaptirao Almir Imširević, a radnja je i ovdje smještena u period osmanske vladavine u BiH. Uz brojna dešavanja na sceni, zaplete i rasplete, osvjetljavaju se i karakteri ljudi, kroz prizmu dobrostojećih begovskih porodica i običnog, neukog puka.  

Reditelj Admir Glamočak istaknuo je u razgovoru za Fenu da su Rejhan Demirdžić i Jurislav Korenić zapravo tekst pisali po Molierovom "Skapinu", naglasivši da je to bila možda među prvim predstavama koje je kao dječak gledao. Podsjeća također da je nedugo nakon rata rediteljica Aida Begić radila predstavu "Fistikovi šejtanluci".

Na poziv direktora Drame NPS Izudina Bajrovića koji je želio da se nekim zanimljivim teatarskim projektom uradi svojevrsni omaž Koreniću i Demirdžiću, Glamočak ga je podsjetio na tekst "Karađoza", akcentirajući da bi ga trebalo malo modernizovati.

- Tada je Almir Imširević zapravo ispisao po uzoru na tekst Korenića i Demirdžića predstavu koju sada zovemo "Fistik ili san o suncu, mjesecu i još nekim sitnicama". Tako smo dobili nešto što je vrlo snažno podsjećanje na ondašnje premijerno izvođenje i nešto što je današnji naš stav o tom vremenu i način na koji bi to moglo probuditi našu maštu i razviti neku drugačiju vrstu igre, poigrati se sa tradicijom na najplemenitiji način - istaknuo je Glamočak.

Posebno mu je drago, kako je naveo, da će publika u ovom komadu uživo čuti glas Rejhana Demirdžića, koji će zapravo biti kao dobri duh predstave. Naglašava da je ekipi na probama prilično zanimljivo, te da dosta istražuju. Stoga smatra da će ispričati priču koju će publika voljeti, što je i krajnji cilj - kada uložiš mnogo energije, podvlači on, jedino puna sala može vratiti uloženi trud.

- Fistik je u ovoj priči neka verzija onog Fistika u "Karađozu" i nekih modernih super junaka danas, nekih Supermena, Betmena. Čovjek koji ima mogućnost da riješi svaki problem na najjednostavniji način - da osvijesti roditelje da budu drugačiji prema djeci, dakle edukativna je predstava, duhovito se poigrava sa ljudskim manama, pokušava promijeniti ljude, što je na kraju krajeva i zadatak teatra. Pravimo zapravo predstavu koja je teatar u teatru, a u teatru je sve moguće - pa ako ne možemo promijeniti neke loše stvari i loše ljude van teatra, barem možemo to u teatru - ocijenio je.

Dodaje da predstava obiluje humorom, te da će ujedno njome pokušati pobjeći u bajku, "jer zapravo danas jedino u bajku i možeš pobjeći".

Govoreći o izboru glumaca, podvlači da su gosti dva skoro završena studenta Akademije - Deni Mešić i Martina Mandek, dok su ostalo članovi ansambla s kojima je želio raditi i za koje je mislio da će najbolje slijediti njegov i Imširevićev koncept.

U ulozi Fistika našao se Vedran Đekić koji za Fenu pojašnjava da je ova predstava svojevrsna moderna bajka, a Fistik zaigrani lik, moderni Robin Hood koji voli da se zapetlja u životu, iskoristi tvrdice koje su danas pune para i koje imaju sva imućstva, a pomaže osobama koje su mlade, perspektivne i žele da žive, a ne mogu zbog njih.

- To je ta jedna vrsta zaigranosti gdje čovjek iz situacije u situaciju ulazi da riješi problem, a tako se i zapetljava u isti problem. To je zapravo način na koji on živi. Komediju je jako teško raditi, jer nemate nikakvu povratnu energiju od publike, a opet je lakše uz kolege, profesora Atka koji nas vodi, iscrpno prati i "bombarduje" sa raznim indikacijama, ali jedva čekam da vidim šta će reći publika - ocijenio je on.

Glumac Aleksandar Seksan precizira za Fenu da u komadu igra lika za kojeg misli da u seriji uopšte ne postoji, već samo u pozorišnoj adaptaciji - advokata starog bega, koji je jednaka škrtica kao i beg. Čovjeka kome su oteli kćer, jednog vrlo zajedljivog lika, no ipak se nada da će biti duhovit jer je cilj da sve bude duhovito, pa čak i on.

- Komad je lagan, namijenjen tome da gledaoci odmore mozak. Htjeli smo napraviti neki tribute to starom Fistiku, pojavljuje se u predstavi i glas Rejhana Demirdžića. Nadamo se da će ovo biti predstava koju će gledaoci voliti i uz koju će se odmoriti i zabaviti, to nam je cilj - istaknuo je.

Za Seksana je sjećanje na dva velikana Korenića i Demirdžića koji su zadužili pozorište i bh. kulturnu scenu uopće, zaista ogromna stvar. Posebno mu je važno i što je riječ o domaćem tekstu, na čemu treba stalno insistirati, a takav tekst biti neizbježna "pojava" na repertoaru NPS.

Uloge u predstavi, pored Đekića i Seksana, ostvarili su i Milan Pavlović, Slaven Vidak, Aldin Omerović, Martina Mandek i Deni Mešić.

Pogledajte http://fena.ba/video/1389

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1GbgU50yD7mAoHaDecRGWt2H8bnrfJcva?usp=sharing

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Spahić: 'Fistik' je vrhunsko svjedočanstvo o opstojnosti sarajevskog humora

Imširević : Svijetu treba Fistik kao superjunak

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo