Ekonomija     | 26.01.2018. 16:17 |

Zvizdić na sesiji u Davosu:Za BiH najvažniji vanjskopolitički cilj članstvo u EU

FENA Saopćenje

DAVOS/SARAJEVO, 26. januara (FENA) - Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić  učestvovao je danas na posebnoj sesiji "Ubrzanje dugoročnog razvoja zapadnog Balkana" u okviru godišnjeg sastanka Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Sesiju je otvorio predsjednik i član upravnog odbora Svjetskog ekonomskog foruma Borge Brende koji je tom prilikom rekao da  su partnerski odnos i saradnja siguran put ka jačanju bilateralnih, ekonomskih i privrednih odnosa.

Na sesiji je poseban akcenat stavljen na regionalnu saradnju, ekonomski razvoj i jačanje stabilnosti i sigurnosti. Tom prilikom rečeno je da u svjetlu različitosti unutar Evropske unije, zemlje zapadnog Balkana mogu poboljšati svoju saradnju koja bi osigurala dugoročnu sigurnost i stabilnost regije.

Tokom obraćanja, Zvizdić je rekao da je za Bosnu i Hercegovinu najvažniji vanjskopolitički cilj članstvo u Evropskoj uniji i da se radi na kontinuiranom ispunjavanju uvjeta za dobijanje kandidatskog statusa.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je rekao da se region zapadnog Balkana suočava s mnogim izazovima i da je današnja sesija prilika da se izrazi odlučnost za ubrzanje procesa koji će tu regiju vratiti tamo gdje i pripada, u familiju evropskih nacija. 

Zvizdić je istakao da to mora biti glavni cilj i da lideri zemalja imaju odgovornost da taj region drže na evropskim tračnicama.

On je u obraćanju na sesiji govorio i o procesima koji su vezani za ekonomski razvoj Bosne i Hercegovine i istaknuo brojne reformske mjere koje je implementiralo Vijeće ministara, posebno u oblastima unapređenja poslovnog okruženja, jačanja konkurentnosti i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih investicija.

Zvizdić je istaknuo značaj Berlinskog procesa koji je podstaknuo saradnju zemalja zapadnog Balkana i cjelokupnog regiona s Evropskom unijom. Također je istaknuo da su taj proces i agenda povezanosti za zapadni Balkan najefikasniji model ekonomskog razvoja, te da je daljnja integracija zemalja zapadnog Balkana u zajedničko ekonomsko područje Evropske unije najbolji način za kreiranje stabilnog i sigurnog okruženja, "ne samo u našoj regiji, nego i u Evropskoj uniji".

- Kako bismo ovaj proces uspješno proveli, ključni izazov koji ćemo imati bit će razvoj naših ekonomija na način da ispunimo EU standarde. Mi znamo da je najbolji način da se to uradi kontinuirano jačanje ekonomskih veza, osiguravanje uvjeta za investicije i stvaranje uvjeta za tok kapitala i ljudi - istaknuo je predsjedavajući VMBiH i dodao da zemlje zapadnog Balkana moraju nastaviti da rade na implementaciji ekonomskih reformi i unapređenju poslovnog okruženja, naglašavajući "da svaki novi korak ka Evropskoj uniji, svaka nova reforma koja se implementira, svaki novi projekt koji se finansira kroz agendu povezanosti i IPA-u je korak koji približava naše zemlje Evropskoj uniji". 

U radu sesije sudjelovali su, pored Zvizdića, predsjednik Vlade Republike Bugarske Boyko Borissov, zamjenik Generalnog sekretara UN-a Jeffrey D. Feltman, komesar EU za politiku proširenja Johannes Hahn, predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, premijer Vlade Crne Gore Duško Marković, premijer Vlade Republike Makedonije Zoran Zaev, premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, premijerka Republike Srbije Ana Brnabić, premijer Vlade Republike Albanije Edi Rama i predsjednik Kosova  Hashim Thaci.   

Zvizdić je na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu održao i niz bilateralnih sastanaka s premijerima iz regiona s kojima je razmijenio mišljenja o ubrzanju puta ka Evropskoj uniji i o problemima s kojima se zemlje iz regije suočavaju, te s poslovnim ljudima i predstavnicima kompanija koje su zainteresirane za ulaganje u BiH i zapadni Balkan, saopćeno je iz VMBiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo