Bosna i Hercegovina     | 26.01.2018. 19:35 |

Jakovčić: Rušenje Starog mosta sramotan dio presude Haškog tibunala

FENA Zorana Pavković

MOSTAR, 26. siječnja (FENA) – Tribina pod nazivom "Zatiranje historije i sjećanja" održana je u petak navečer u Mostaru

 Tijekom tribine predstavljen je interaktivni narativ "Zatiranje historije i sjećanja", koji je temeljem činjenica iznesenih pred Haškim tribunalom napravio priču o tome kako je napravjen zločin mad baštinom. Između ostalog, spominje se rušenje Starog mosta u Mostaru, dubrovačkog Starog grada i sarajevske Gradske vijećnice te kako je to procesuirano pred Međunarodnim kaznenim sudom u Hagu.

 Fokus večerašnje tribine bio je na segmentu koji se odnosi na Mostar i kako su zločini nad kulturnom baštinom u Mostaru procesuirani pred Haškim tribunalom.

 Na upit novinara što se konkretno tiče rušenja Starog mosta u Mostaru, koji je prema presudi haškog suda bio legitiman voljni cilj, aktivist Dokumente Eugen Jakovčić navodi kako je sramotan taj dio presude te da je to, kako je kazao, poražavajuće za sve nas.

 - Tužiteljstvo se dosta bavilo time i imalo je dobru namjeru no, nažalost, na kraju u žalbenoj presudi to nije prošlo i to je poražavajiće.  Mislim da to nije odaslalo jasnu poruku o tome što s kulturnom baštinom – kazao je Jakovčić, koji je bio moderator tribine.

 Kazao je i to kako su oni u Mostaru da odaju počast svim žrtava rata, a u sljedećim danima to će napraviti i u Ahmićima i u Trusini.

  Direktor Agencije Sense Mirko Klarin, govoreći o narativu "Zatiranje historije i sjećanja", kazao je kako je to više od dokumentarca jer sadrži obilje materijala koji je uveden u dokaze na haškim suđenjima.

 Svaki od tih narativa sastoji se od jednog broja videozapisa sa suđenja u Haškom tribunalu, ali su svi praćreni dokumentima te svatko može vidjeti na čemu se zasnivaju presude Tribunala. Posljednji narativ prikazuje napad na historijsko, vjersko i kulturno naslijeđe svih naroda u ratovima koji su vođeni 90-tih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

 - Tribunal je zagrebao samo vrh ledenog brijega zločina, koji su počinjeni protiv hoistorijskog, vjerskog i kulturnog naslijeđa i ostalo je na stotine srušenih objekata za čije rušenje nikada nitko nije odgovarao – istaknuo je Klarin, dodavši kako bi sada trebao biti zadatak na lokalnim pravosuđaima da nastave tamo gdje je Tribunal stao.

 Inače, na tribini u Mostaru sudjelovali su, između ostalih, i fra Drago Bojić, Dražen Lalić, Vesna Teršelić i drugi.

 

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Ministrica Pozder u Mostaru: Turizam iz socijalne pretvarati u razvojnu priču

Ministrica Bošnjak posjetila Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar

U Mostaru otvoren počasni konzulat Republike Rumunjske

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'