Bosna i Hercegovina     | 27.01.2018. 11:31 |

Prve testne vožnje 'Trebevićke žičare' (VIDEO)

FENA Muamer Selimbegovic

SARAJEVO, 27. januara (FENA) - Prve testne vožnje gondola 'Trebevićke žičare', koja će zvanično biti stavljena u funkciju 6. aprila, na Dan Grada Sarajeva, počele su jutros sa dolazne stanice na lokalietu Vidikovca i bit će nastavljene u naredna dva mjeseca.

Svečanom činu prisustvovao je i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je istaknuo zadovoljstvo činjenicom da se bliži dan kada će jedan od sarajevskih simbola, nakon 25 godina, biti obnovljen i ponovno dat na korištenje građanima Sarajeva i njegovim gostima.

- Izuzetno sam sretan što prisustvujem danas svečanom činu testnog puštanja u rad Trebevićke žičare - kazao je Skaka u izjavi za Fenu, uz uvjerenje da će do 6. aprila biti stvoreni svi neophodni uvjeti kako bi žičara i zvanično bila stavljena u funkciju na Dan Sarajeva i na zadovoljstvo njegovih građana.

Istaknuo je da projekt obnove Trebevićke žičare posmatra s dva aspekta. Prvi je, kako je kazao, izuzetan sentiment, odnosno emotivna veza Sarajlija prema tom simbolu grada, a drugi je turistička dimenzija tog projekta, kojim se u značajnoj mjeri upotpunjuje i obogaćuje turistička ponuda glavnog grada BiH.

 

Kako je projektom predviđeno, žičara je izgrađena na staroj, prijeratnoj trasi, a u pogonu žičare bit će 33 kabine u pet olimpijskih boja (plavoj, zelenoj, crvenoj, žutoj i crnoj), svaka sa po deset mjesta, kapaciteta 1.200 putnika na sat. Umjesto nekadašnjih 12 minuta, novom žičarom će se stizati na Trebević za manje od osam minuta.

Inače, Trebevićka žičara u glavnom gradu BiH sa radom je počela 1959. godine. Povezivala je Bistrik na 583 metra nadmorske visine sa Vidikovcem, koji se nalazi na 1.160 metara na padinama Trebevića.

Pogledajte http://www.fena.ba/video/1395

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1NTRRQOqd69TiVwkwbx2RRct5I0cduRPm?usp=sharing

 

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

DEI - Prezentiranje projekata prvog poziva Interreg programa za dunavsku regiju 2021-2027.

Počelo uređenje Trga Karla Paržika na Marijin dvoru

Glasanje u Sarajevu za parlamentarne izbore u Hrvatskoj

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'