Bosna i Hercegovina     | 28.01.2018. 10:07 |

Čampara: Kartične prevare najzastupljenije u oblasti kompjuterskog kriminala

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 28. januara (FENA) - Jedan od sigurnosnih izazova u 2018. godini u Federaciji BiH kojim će se baviti Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je kompjuterski kriminal, u okviru kojeg su najzastupljenije kartične prevare, iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije, ucjene, lažno predstavljanje, krađa identiteta, te cyberbullying - izjavio je u intervjuu za Fenu federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

Razgovarala: Senka Trgovčević

Naglašava da kompjuterski kriminal postaje veoma opasan vid kriminala zbog sve veće prisutnosti, dostupnosti, otežanog načina otkrivanja i dokazivanja, posljedica koje izaziva, povezanosti s drugim krivičnim djelima pa i najtežim oblicima organizovanog kriminala u zemlji i inostranstvu.

- U prošloj godini na području Federacije došlo je do značajnog povećanja ovih krivičnih djela za 119,23 posto, odnosno za 31 krivično djelo. Također, evidentirano je i povećanje krivičnih djela organizovanog kriminala za 185,71 posto, ili 13 krivičnih djela, te povećanje krivičnih djela protiv službene i druge odgovorne funkcije, gdje spada i korupcija, za 4,32 posto ili 12 krivičnih djela – konstatovao je Čampara.

Uvjeren je da bi općenito rasvjetljavanju krivičnih djela doprinijela konačna uspostava novog Sistema automatske identifikacije pomoću otisaka prstiju (AFIS) u BiH, a u vezi čega je, kako je potvrdio, Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ispoštovalo sve svoje obaveze i dogovore.

- Aktivno je učestvovalo na sastancima na kojima je usaglašen Memorandum o razumijevanju za uspostavljanje AFIS sistema u BiH. Memorandum je predviđao dva sajta, jedan u MUP-u RS-a, a drugi u FMUP-u/FUP-u. Potpisivanje tog akta bilo je zakazano za 4. juli 2016. godine, u Ministarstvu sigurnosti BiH, koje je nosilac aktivnosti ovog procesa. Međutim, četiri kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova (Hercegovačko neretvanski kanton, Posavski kanton, Kanton 10 - Livno i Zapadnohercegovački kanton) izrazila su neslaganje sa dosadašnjim radom na pripremi Memoranduma te su predložili dodatno usaglašavanje - podsjeća Čampara. 

U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH nastavljeno je usaglašavanje teksta Memoranduma.

- Ministarstva unutrašnjih poslova ZHK, SBK i HNK se nisu složila da lokacija sajta bude u FMUP-u/FUP-u te su predložili da bude u jednom od kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova (prijedlog MUP ZHK) što nije prihvatljivo za FMUP i većinu kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova. Također, predstavnici tri navedena kantonalna MUP-a su tražili da svi potpisnici budu suvlasnici opreme na oba sajta i da dijele troškove održavanja te da imaju sva administratorska prava, što opet nije prihvatljivo za MUP RS-a - rekao je Čampara.

Na sastanku koji je održan 22. novembra prošle godine ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić predložio je da se ovo pitanje riješi na način da serveri budu raspoređeni u Banjoj Luci i Sarajevu, u prostorijama Ministarstva sigurnosti BiH.

- Sa tim prijedlogom smo saglasni o čemu smo i obavijestili Mektića - naglasio je Čampara.

Dok u BiH ne dođe do uspostave novog AFIS sistema ističe da u okviru jednog od ciljeva ovogodišnjeg rada Vlade FBiH- borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala Federalna uprava policije nastavlja da poduzima niz aktivnosti, kao što je unapređenje saradnje i koordinacija sa policijskim agencijama i tužilaštvima, kako u okviru BiH tako i na regionalnom nivou i šire.

- Također, Policijska akademija Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova priprema i realizuje kurseve iz oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, za potrebe policijskih agencija u BiH - konstatovao je Čampara, koji je u prošloj godini ispratio tredeset i prvu generaciju akademaca Policijske akademije za čin „policajac“.

U ovoj godini najavljuje da će Federacija dobiti novih 500 policajaca.

Odgovarajući na pitanje šta će im donijeti novi zakon o policijskim službenicima FBiH, utemeljen na evropskim standardima, kaže da je predviđeno da bude omogućen prijem policijskih službenika putem javnog konkursa iz drugih policijskih agencija u svim činovima.

- Postojeći Zakon omogućava prijem policijskih službenika u službu Federalne uprave policije u početnom činu policajac i mlađi inspektor te se putem piramidalne strukture vrši popuna viših činova putem unapređenja. Predložene odredbe novog zakona o policijskim službenicima omogućavaju popunu viših činova bez postupka unaprjeđenja postojećih - objasnio je.

Također, novi zakon treba osigurati precizniji i jasniji način primjene policijskih ovlaštenja.

- Utvrdio je policijska ovlaštenja koja ne postoje u važećem Zakonu a to su: poligrafsko ispitivanje i osiguranje mjesta događaja. Također druga policijska ovlaštenja su precizirana i osiguravaju efikasniji rad policijskog službenika - rekao je Čampara dodajući da je predviđeno uvođenje redovnog ljekarskog pregleda policijskih službenika.

Osim ovog zakona u oblasti prometa i prijevoza eksplozivnih materija Ministarstvo će pripremiti Nacrt zakona o prijevozu opasnih materija i Prednacrt zakona o prometu eksplozivnih materija i zapaljivih tečnosti i gasova.

Na pitanje šta je do sada učinjeno u procesu evropskih integracija odgovara da je Radna grupa Ministarstva, uključujući Federalnu upravu policije, dala odgovore na 136 pitanja iz Upitnika Evropske komisije.

- Predstavnici FMUP-a učestvuju u svim aktivnostima koje proizlaze iz procesa pridruživanja Evropskoj uniji. Trenutno učestvuju u radu šest radnih grupa za evropske integracije i svi kapaciteti Ministarstva stavljeni su im na raspolaganje kako bi uspješno i blagovremeno obavili svoj zadatak - navodi Čampara.

S obzirom na to da je predsjedavanje radnim grupama 24. Pravda, sloboda i sigurnost i 31. Vanjska, sigurnosna i odbrambena politika Ministarstvo preuzelo 5. novembra (na šest mjeseci) obavljaju se završne aktivnosti na pripremi odgovora.

- Tačnije, radna grupa za poglavlje 31. usaglasila je 38 pitanja, dok je 13 pitanja kao sporna, upućeno Komisiji za evropske integracije na daljnje usaglašavanje. U toku je postupak jezičke, stručne i pravne redakture usaglašenih pitanja. Radna grupa za poglavlje 24. usaglasila je 268 pitanja, te završila postupak jezičke, stručne i pravne redakture -  rekao je u intervjuu za Fenu federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Kolegij Skupštine KS danas o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Kolegij Skupštine KS sutra o Čamparinoj inicijativi za održavanje tematske sjednice

Čampara traži parlamentarnu raspravu o sigurnosnoj situaciji u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo