Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 12:42 |

Dunović odbio da preuzme "pristupne kodove" kojima se omogućava pristup registru

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Ministarstvo za pitanje boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata je danas organizovalo prezentaciju Registra korisnika boračko-invalidske zaštite. Kako je naveo ministar Bukvarević, Registar je namijenjen institucijama, koje bi podatke mogle koristiti u službene svrhe. Tim povodom su pripremljeni tzv. pristupni kodovi za pristup Registru namijenjeni za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH, premijera i dopremijere Federacije BiH, i kantonalne ministre.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je javno odbio preuzimanje kodova.

- Smatram da od Vlade Federacije BiH i Ministarstva za pitanje boraca niko nije tražio Registar kojim se na raspolaganje, i to samo institucijama, stavljaju podaci o korisnicima određenih naknada - naveo je Dunović tim povodom.

Po njegovim riječima, demobilisani borci, a tu misli na obje komponente (Armija RBiH i HVO, kao i pripadnici policije), očekuju registar svih boraca, po jedinicama u kojima su bili angažovani u toku odbrane BiH.

- Danas su svi borci obmanuti, jer im se prezentuje tobožnji Registar boraca, koji ne navodi ko je sve učestvovao u odbrani BiH, već se samo imenuju korisnici određenih naknada, i kako to ministar Bukvarević nespretno reče - da se vidi, ko je šta od boračkih kategorija dobio od ove države. Loše odigrano, ministre. Certifikati, koje su dobijali demobilisani borci, također su vid naknade pa bi trebalo da su i ti podaci dostupni. Međutim, to je očit problem za Ministarstvo, jer bi tada morali objaviti imena svih boraca. Konačno je došlo vrijeme, ministre Bukvareviću, da saznamo ima li među korisnicima certifikata, koje su dobili kao demobilisani borci, i onih koji u ratu nisu, ni dana jednog, bili u Bosni i Hercegovini. Dajte da konačno i jednom za sva vremena spoznamo - koliko lažnih boraca postoji? Ja sam zaista istinski zainteresovan, a vjerujem i većina drugih demobilisanih boraca, da konačno saznamo ko su nam bili saborci; ali ne oni stvarni (jer njih već poznajemo), već oni lažni, koji su bili samo borci na papiru, a dobiše papire - certifikate kao i pravi borci. Te papire, tim lažnim borcima, lako dodijeliše SDA i HDZ, pa na osnovu toga oni ostvariše različite beneficije koje nisu naznačene u danas predočenom Registru, kao npr. certifikati uz pomoć kojih su otkupljivali stanove, a nerijetko i kupovali dionice profitabilnih preduzeća (poput BH Telekoma). Hajde da vidimo ko je imao prioritet prilikom zapošljavanja u javna preduzeća kao demobilisani borac, a da nije proveo dana u ratu, da vidimo čija su djeca dobijala stipendije kao djeca demobilisanih boraca, a njihovi roditelji su rat proveli po Zapadnoj Evropi. Jednostavno, svi želimo Jedinstveni registar boraca, a ne Registar korisnika boračko-invalidske zaštite. Iz tog razloga odbijam da preuzmem pristupne kodove, jer ne želim učestvovati u dovođenju boraca i cjelokupne javnosti u zabludu. I za kraj, jedno pitanje za Ministra – zašto pristup ovom, nazovimo ga Registru, ne date medijima već samo nosiocima izvršne vlasti? Pa tu je riječ, gospodine Bukvareviću, o budžetskom novcu, te ne smije biti nikakvih tajni pred građanima ove države, naveo je Dunović u svom saopćenju za javnost.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Dunović: Etno nacionalne politike ne mogu graditi BiH

Dunović: Vlast pokazala da joj je narušavanje suvereniteta zemlje sasvim prihvatljiva tema (VIDEO)

Dunović pitao predsjedavajuću Krišto o sigurnosnim provjerama ministara u Vijeću ministara BiH

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom