Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 13:30 |

Ramić: U 2017. sredstvima Ministarstva izgrađeno 287 kuća za povratnike (VIDEO)

FENA Senka Trgovčević

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić izjavio je da je u prošloj godini ostvaren napredak u oblasti stambenog zbrinjavanja raseljenih, a u kojoj je, zahvaljujući realizaciji četiri međunarodna projekta, omogućeno ulaganje dodatnih 270 miliona KM.

- To je više od deset godišnjih budžeta Ministarstva. Implementiranjem Projekta zatvaranja kolektivnih centara (CEB-a) u iduće dvije godine zbrinut ćemo 5.000 ljudi koji trenutno žive u kolektivnim centrima, a u okviru sva četiri programa (Regionalnog stambenog projekta (RSP), CEB-a II, Saudijskog razvojnog fonda i OPEC-a) napravit ćemo više od 3.000 kuća i stanova - najavio je Ramić na pres-konferenciji o prošlogodišnjem radu i planovima Ministarstva.

U protekloj godini, kako je istakao, sredstvima Ministarstva izgrađeno je 287 kuća i stanova, a u posljednje tri godine ukupno 1.066 stambeniih jedinica.

- Tokom 2017. godine zaposlili smo 279 povratnika, a u toku dosadašnjeg mandata 850 povratnika. To u prosjeku znači da smo svaka dva dana osigurali po jedno radno mjesto u firmama. Do kraja mandata, imat ćemo više od 1.000 novouposlenih povratnika u firmama - kazao je Ramić.

Izrazio je zadovoljstvo i što je u prošloj godini dodijeljena 361 stipendija, finansirano stručno osposobljavanje 81 pripravnika, sufinasirani troškovi prevoza za 328 đaka povratnika iz rubnih naselja te podržano 702 korisnika u oblasti poljoprivrede, kao i 157 projekata nevladinog sektora.

- Za zdravstvenu zaštitu povratničke populacije Vlada FBiH je u 2017. godini izdvojila oko 2.000.000 KM KM  - dodaje Ramić.

Ovom prilikom podsjetio je da je ustavna obaveza institucija, kroz Aneks VII Dejtonskog sporazuma, ali i strateški politički interes svih onih koji se bore za jedinstvenu i multietničku BiH - borba za očuvanje povratničkih zajednica.

-  U 2017. godini za projekte imali smo na raspolaganju budžet od 22.609.000 KM. Potrebe na terenu su mnogo veće. Međutim, uz pažljivo i kvalitetno ulaganje po principu ravnomjernog razvoja, uspjeli smo ostvariti napredak, koji povratničke zajednice prepoznaju i ističu - poručio je ministar Ramić na godišnjoj pres-konferenciji Ministarstva u Sarajevu.

Pogledajte http://fena.ba/video/1396

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1auBPkEDCpkpA9-uuyqBY_GgWk5WVw50Z?usp=sharing

(FENA) H. D.

Vezane vijesti

Ramić: Jedina poveznica između RS i Kosova su zločini za koje je odgovoran Dačićev šef Slobodan Milošević

Ramić posjetio Sabornu crkvu u Sarajevu: Podrška obnovi unutrašnjosti crkve

Ramić u Bratuncu: Realizacija projekata u povratničkim mjestima vrijednosti oko 900 hiljada KM

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom