Kultura     | 29.01.2018. 13:49 |

Vlada KS podržala projekt 'Evropa - nedovršeno remek djelo'

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Predstavljanje i realizacija projekta "Evropa - nedovršeno remek djelo", čiji je kreator vrhunski violinista i ambasador kulture Slovenije Miho Pogačnik bio je povod današnjeg sastanka premijera Kantona Sarajevo Elmedina Konakovića sa novoizabranom ambasadoricom Republike Slovenije u Bosni i Hercegovini Zoricom Bukinac.

- Ovo je projekt čija je implementacija planirana u nekoliko zemalja zapadnog Balkana. Prošle godine je održana u Tirani, Skoplju i Prištini, a planirano da bude izveden, pored Sarajeva, i u Beogradu i na Cetinju - pojasnila je ambasadorica Bukinac.

Istakla je da bi u realizaciji učestvovalo 150 predstavnika bh. društva, među kojima će biti umjetnici-izvođači, političari, poduzetnici, studenti koji će zajedno nastupati, kako bi 'osjetili' kompoziciju te sinergiju koja postoji između politike, muzike, obrazovanja i svakodnevnog života.

Planirano je da se izvede u okviru "sedmice Evrope" 3. maja u Domu Oružanih snaga BiH, dok bi se završnica i finalno izvođenje desio u Briselu polovinom maja sa učešćem evropskih političara.

- Naš vrhunski umjetnik je ovim projektom zapravo želio dati odgovore na dva ključna pitanja, a ona su kakvu Evropu svi želimo da vidimo u budućnosti i šta je to što joj mi možemo dati, a što ona nema - naglasila je ambasadorica Bukinac.

Premijer Konaković je rekao kako ovaj projekt šalje odličnu poruku, jer na jedan do sada poseban i drugačiji način omogućuje interakciju između publike i izvođača, saopćeno je iz Pres-službe KS-a. 

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Skupština i Vlada KS - Abdulah Sidran će zauvijek biti dio duše Sarajeva

Vlada KS - Usvojen program utroška sredstava za zdravstvenu zaštitu životinja i sigurnost hrane

Premijer Uk donirao cipele i pozvao građane da se priključe projektu 'Stazom sjećanja 11.451...'

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!