Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 13:56 |

Skupština TK usvojila Nacrt zakona o komunalnim djelatnostima

FENA

TUZLA, 29. januara (FENA) - Skupština Tuzlanskog kantona usvojila je danas Nacrt zakona o komunalnim djelatnostima koji treba da reguliše obavezu priključenja poslovnih i stambenih objekata na komunalnu infrastrukturu za opskrbu toplinskom energijom, a u cilju smanjenja zagađenja zraka kroz smanjenje broja individualnih ložišta.

Ovaj zakon najavljen je u formi prijedloga, ali na inicijativu predlagača odlučeno je da bude razmatran u formi nacrta, kako bi se tokom javne rasprave došlo do što kvalitetnijeg zakonskog rješenja.

Sekretar Ministarstva prostornog uređenja i zaštite oklolice TK Emir Softić istaknuo je da je ovaj zakon rezultat kompromisa, odnosno zahtjeva da se smanji zagađenje zraka na ovom području, te da se na određeni način zadovolje potrebe građana putem priključenja na toplovodnu mrežu gdje ona postoji.

Izmjenama je predviđeno da su poslovni i stambeni objekti površine veće od 200 kvadrata obavezni da se priključe na vrelovodno odnosno toplovodnu mrežu.

-Također, izmjenama zakona je omogućeno da se ove komunalne djelatnosti obavljaju i putem javno-privatnog partnerstva, s obzirom na to da je usvojen Zakon o javno-privatnom partnerstvu TK - dodao je Softić.

Upitan da li će biti subvencija za građane prilikom priključivanja na toplovodnu mrežu, rekao je da je ovaj zakon iniciran prijedlogom Grada Tuzla zbog problema zagađenja zraka, te u skladu s intencijama kantonalne vlade da se smanji zagađenje zraka, dodavši da će pitanje subvencije rješavati općine i Grad Tuzla.

-Ovim zakonom nije utvrđena obaveza subvencioniranja, to su nadležnosti lokalne samouprave, ali očekujemo da Grad Tuzla i općine s području TK imaju sluha te da ova pitanja urede na obostrano zadovoljstvo.

Opozicija u zakonodavnom tijelu Tuzlanskog kantona nije podržala Nacrt zakona o komunalnim djelatnostima.

Predsjednik kluba poslanika SDP-a u Skupštini TK Dževad Hadžić smatra da obuhvat izmjena koje predlaže kantonalna vlada nije dovoljan da bi mogao riješiti problem zagađenje zraka na području TK.

Mišljenja je da je kantonalna vlada trebala pristupiti s puno više sistematičnosti kod izrade ovog zakonskog rješenja, na način da teret smanjenja zagađenja ne podnose građani, i da prije svega utvrdi koji su to zagađivači zraka i da pripremi prijedlog mjera na koji način da se riješi taj problem.

Rok za primjenu ove zakonske regulative je do oktobra ove godine, a za sve koji se ne priključe na toplovodnu mrežu, a koje ovaj zakon obavezuje, predviđene su i novčane kazne.

O nacrtu ovog zakona bit će provedena javna rasprava u trajanju od 60 dana.

Poslanici u zakonodavnom tijelu TK usvojili su i Nacrt programa razvoja zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća TK za period od 2018. do 2022. godine, te Informaciju o ostvarenim rezultatima deminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojitih sredstava na području TK u 2017. godini.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada HNŽ-a usvojila Program rada za 2024. i imenovala ravnatelja ZZO-a HNŽ-a

Vlada BPK - Utvrđena konačna lista, pravo na stipendiju ostvario 161 student

Vijeće ministara BiH danas o Strategiji integriranog upravljanja granicom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana