Bosna i Hercegovina     | 29.01.2018. 14:33 |

'Lokom' odbacio tvrdnje o višemilionskim utajama poreza

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 29. januara (FENA) - Članovi Nadzornog odbora Javnog preduzeća "Lokom" odbacili su tvrdnje medija o višemilionskim utajama poreza direktora tog preduzeća Ramiza Durakovića koji je prošle sedmice uhapšen u okviru akcije "Zadruga" koju provodi Tužilaštvo Kantona Sarajevo.

U saopćenju za javnost pojasnili su da takve tvrdnje ne mogu biti stavljene Durakoviću na teret s obzirom da je ukupan promet preduzeća u protekle četiri godine bio 47.553 KM, kada je u pitanju poslovanje sa studentskim zadrugama.

- I da su tačne informacije da zadruga nije adekvatno vršila uplatu poreza za angažman osoba, u ovom slučaju iznos tog poreza može biti između pet i 10 hiljada KM, što je, smatramo, predmet poreskih inspekcija, a nikako ovako spektakularnih akcija barem kada je 'Lokom' u pitanju - tvrdi se u saopćenju.

Postavili su i pitanje zašto je od oko 200 firmi koje su na isti način poslovale sa studentskim zadrugama, i koje su ostvarile finansijske transakcije u iznosu više desetina miliona KM, prilikom provođenja akcije došlo do privođenja u samo 12 firmi i određen pritvor za devet osoba.

Izrazili su uvjerenje da ovaj proces nema političku pozadinu, podsjećajući da je "Lokom" jedno od najuspješnijih javnih preduzeća u Kantonu Sarajevo, koje redovno izmiruje obaveze prema državi i uposlenicima.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo