Regija     | 29.01.2018. 19:46 |

Erjavec: Slovenija će zaštititi svoje ribare, hrvatska nota 'apsurdna'

FENA Agencije

LJUBLJANA, 29. siječnja (FENA) - Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u ponedjeljak da će Slovenija svoje ribare i ostale državljane zaštititi od eventualnih pokušaja Hrvatske da im se naplate kazne za ulazak u dio Savudrijske vale koji je arbitražnom presudom pripao Sloveniji.

Erjavec je na konferenciji za novinare nazvao "apsurdnom" diplomatsku notu kojom je Hrvatska krajem prošlog tjedna najavila takvu mogućnost pošto je slovenska policija poslala globe četranestorici hrvatskih ribara iz Savudrije za ribolov u spornom dijelu zaljeva.

Ustvrdio je da za takav potez Hrvatska nema nikakva pravnog temelja jer se rad o slovenskim vodama, prenosi Hina.

Erjavec je rekao kako je granicu na moru arbitražni sud prvi put odredio jer ona ranije nije postojala.

-Mi to doživljavamo kao medijski spin, predstavu za hrvatsku javnost jer bi bilo apsurdno kažnjavati slovenske ribare za ribarenje u slovenskom moru - rekao je.

Ponovio je da njegovo ministarstvo protiv Hrvatske sprema tužbu pred sudom Europske unije u Luksemburgu te da će o cijelom slučaju i Europska komisija morati "dobro promisliti".

Slovenija je spremna zaštititi slovenske ribare i ostale državljane koji bi bili izloženi neugodnostima na granici, rekao je slovenski šef diplomacije.

Na pitanje kad će odgovoriti na zadnju hrvatsku notu, Erjavec je ustvrdio da po diplomatskim pravilima za to postoji rok od 30 dana, ali da se Slovenija s time neće žuriti budući da je sadržaj note "apsurdan", ali i zato što Hrvatska, rekao je, na više slovenskih nota nije odgovorila.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Grmoja: Most i DP bez Možemo i SDSS-a imaju dovoljno ruku za novu hrvatsku vladu

Izbori za EP u Hrvatskoj: Još nema ni jedne kandidacijske liste

Macan: Zbog velike izlaznosti rezultati hrvatskih izbora nisu upitni, a politika prema BiH ostaje ista

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'