Svijet     | 30.01.2018. 11:49 |

Večeras Trumpov prvi govor o stanju nacije

FENA Internet

WASHINGTON, 30. januara (FENA) - Predsjednik Sjedinjenih Država Donald Trump održat će večeras svoj prvi govor o stanju nacije, što je ključno obraćanje u kojem će iznijeti smjernice američke politike za naredni period i ocijeniti ono što je učinjeno tokom prve godine njegove administracije u Bijeloj kući, prenosi AP.

Tramp će govor održati u 21 sat po istočnoameričkom vremenu, što je  po srednjoevropskom vremenu 3.00  poslije ponoći.

Tradicionalno najvećom platformom na kojoj se predsjednik Sjedinjenih Država obraća naciji, Trump će  večerašnjim govorm naciji ceremonijalno obilježiti početak svoje druge godine predsjedničkog mandata.

U nedjelju je Bijela kuća saopćila da će Trump govoriti o snažnoj ekonomiji i niskoj stopi nezaposlenosti koje su postignute tokom prve godine njegovog mandata, kao i o koristima od poreske reforme.

- Predsjednik će govoriti o tome kako se Amerika povratila. Apelirat će na demokrate kako bi im poručio da moramo ponovo da izgradimo našu zemlju. I kazat će da, kako bismo se bavili infrastrukturom, moramo to da radimo udvoje - rekao je savjetnik u Bijeloj kući Marc Short.

Trump  će u svjetlu "dramatičnih prijetnji na globalnoj sceni" pozvati demokrate da podrže dodatno trošenje na vojnu opremu.

Izgradnja bezbjedne, snažne i ponosne Amerike bit će tema obraćanja naciji, a Trump će, kako je najavila Bijela kuća, istaći dostignuća prve godine  svog predsjedničkog mandata dok postavlja pravce za drugu.

Cilj govora je i određenje toka debate republikanaca koji pokušavaju da zadrže svoju većinu u američkom Kongresu.

Očekuje se, navodi AP, i da će Trump istaći da će poreske reforme osloboditi ekonomski rast te da će navesti koje su kompanije svojim zaposlenima davale bonuse u vrijednosti od 1.000 dolara i druge benefite.

Trump će prezentirati i plan njegove administracije u vrijednosti od dvije hiljade milijardi dolara koji će pokrenuti javnu i privatnu potrošnju od hiljadu milijardi ili više na puteve, mostove i duge infrastrukturne projekte.

Umjesto multilateralnih sporazuma, u kontekstu međunarodne trgovine, on će istaći svoju sklonost pojedinačnim ugovorima što je nedavno rekao i u govoru na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Kada je riječ o borbi protiv terorizma govorit će o međunarodnim prijetnjama, među kojima je i Sjeverna Koreja.

Neimenovani visoki zvaničnik administracije, koji je dostavio pregled govora,  rekao je da će Trump izbjegavati podrugljive komentare kao što je "mali raketaš" kao aluzija na sjevernokorejskog predsjednika Kim Jong Una i "vatra i bijes" koje je ranije koristio.

Govor o stanju nacije dolazi u kritičnom periodu za predsjednika Trumpa, jer ankete pokazuju nisku stopu odobravanja njegove politike i kada pokušava da prevaziđe finansijsku blokadu vlade koja se poklopila s godišnjicom njegove inauguracije.

Američki predsjednik se, također, priprema za napornu sezonu kongresnih izbora koji se održavaju na jesen.

Na pozivnicama  za zastupnike oba doma Kongresa koji će večeras prisustvovati prvome govoru predsjednika Trumpa o stanju nacije potkrala se greška, pa je engleska riječ “union” štampana kao “uniom”. Ovog puta  pozivnice za njegov prvi govor o stanju “umije” umjesto “unije”, kako je pogrešno napisano, već su izazvale šaljive komentare.

“Ima jedna greška na pozivnici”, potvrdio je glasnogovornik i objasnio “greška je odmah ispravljena i sada dijelimo ispravljene ulaznice”.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Anketa - Afroamerikanci manje su pod uticajem Bidenove poruke da Trump prijeti demokratiji

Biden i Trump osigurali stranačke nominacije

Trump obećao da će osloboditi zatvorene zbog učešća u napadu na američki Kapitol 2021.

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo