Regija     | 30.01.2018. 13:34 |

Plenković: Odgovorit ćemo istom mjerom na prekršajne naloge slovenske policije

FENA Agencije

Plenković: Hrvatska će istom mjerom odgovoriti na prekršajne naloge slovenske policije
ZAGREB, 30. siječnja (FENA) - Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak u Zagrebu da žali što Slovenija nastavlja s jednostranom provedbom arbitražne presude, dodavši kako će Hrvatska na prekršajne naloge koje je hrvatskim ribarima poslala slovenska policija odgovoriti istom mjerom.

"Žao mi je što Slovenija nastavlja sa svojom neprihvatljivom politikom jednostrane provedbe arbitražne presude iz procesa iz kojeg je Hrvatska izašla i presude koju Hrvatska ne priznaje", izjavio je Plenković po završetku okruglog stola "Hrvatska na vratima energetske unije".

Hrvatski premijer dodao je da je prema "međunarodnom pravu nemoguće provoditi ovakvu presudu na jednostran način", navodi Hina.

"Ovaj njihov odabir da šalju prekršajne naloge našim ribarima je duboko pogrešan. To su jednostrani akti. Mi smo na njih kao ozbiljna država sve ovo vrijeme bili spremni odgovoriti i odgovorit ćemo. Dakle, hrvatska policija će istom mjerom uzvratiti i na kršenje našeg teritorija od strane slovenskih ribara kako bismo jasno pokazali čvrstinu poruke", rekao je Plenković.

Hrvatski premijer naglasio je da hrvatski ribari neće platiti kazne.

"Mi ćemo naći mehanizme kako da im pomognemo pravnim putem i osporimo ove prekršajne naloge koje je slovenska policija uputila", rekao je.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o novom zaoštravanju odnosa sa Srbijom zbog sporne izložbe o Jasenovcu u Ujedinjenim narodima u New Yorku, Plenković je kazao da vlada RH i hrvatsko društvo u cjelini imaju jasan stav prema žrtvama Holokausta i žrtvama Jasenovca.

Aludirajući na izjave srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića povodom izložbe u UN-u, Plenković je rekao: "Očito postoje neki ministri koji ne prate dobro zbivanja, ne gledaju, ne slušaju što se radi, ne čuju poruke, nastoje jednom izložbom u New Yorku instrumentalizirati temu, vratiti odnose na vrijeme Drugog svjetskog rata."

"Hrvatska se neće dati uvući u tu priču, znamo što su naše vrijednosti, znamo kako se odnositi prema prošlosti, znamo jasno artikulirati sućut prema žrtvama, osuditi one koji su počinili zločine", rekao je Plenković.

"Oni koji ovakve stvari rade moraju se zapitati kakva je bila politika recimo prethodnika iz stranke ministra vanjskih poslova Srbije, primjerice početkom devedesetih kada je velikosrpski Miloševićev režim vodio nesmiljenu agresiju na Hrvatsku, na Bosnu i Hercegovinu, razarao Vukovar, doveo do 15 tisuća mrtvih u Hrvatskoj. Takvi isti sigurno da nemaju kredibiliteta raditi ovakve provokacije", rekao je Plenković.

(FENA) R. G.

Vezane vijesti

Plenković čestitao BiH na povijesnoj odluci i rekao da je RH uvijek uz nju

Hvar: U noći Velikog četvrtka počinje procesija Za križen

'Zapaljiva' konobarica iz karlovačkog 'Monaca' ispitana pa puštena

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo