Bosna i Hercegovina     | 30.01.2018. 15:25 |

Čerkez: Odluka o doškolovanju neće se negativno odraziti na prosvjetare

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 30. siječnja (FENA) - Ministrica obrazovanja SBŽ-a Katica Čerkez izjavila je danas kako se odluka o doškolovanju nastavnika u osnovnim školama s nastavom na bosanskom jeziku, koja je unijela nemir među sindikatima, neće negativno odraziti na prosvjetne delatnike, dok će društvo od nje imati koristi.

- Radi se o blagoj i poticajnoj mjeri kako bi naše škole dobile najbolji kadar. Ona je već provedena u školama koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu i nijedan djelatnik nije ostao bez posla, a 95 posto njih danas ima 300 ECTS bodova - odgovorila je Čerkez na zastupnički upit, tijekom današnje sjednice Skupštine SBŽ-a, da pojasni najavljene izmjene Nastavnog plana i programa.

 Ističući kako će obvezu doškolovanja imati nastavnici u osnovnim školama s manje od 300 ECTS bodova, izuzev onih sa 20 godina radnog staža, Čerkez je kazala kako bi svima u interesu trebalo biti da u školama radi stručan i kvalificiran kadar.

- Cilj ove mjere je da pozitivno djeluje na nastavnike kako bi krenuli s doškolovanjem i osigurali sebi tih neophodnih 300 ECTS bodova. Međutim, predizborno je vrijeme i mogu se čuti priče da ja, kao ministrica, na ovaj način želim pogodovati privatnim fakultetima da dobiju nove studente, što, naravno, nije istina - kazala je ona.

Inače, Skupština SBŽ-a danas je, među ostalim, usvojila izmjene i dopune Zakona o komunalnim pristojbama, dala suglasnost za sklapanje ugovora o dopuštenom prekoračenju na transakcijskom računu u okviru Jedinstvenog računa županijskog trezora, dok je raspravljano i o federalnom Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu, te o prednacrtu Zakona o izmjenama i dopunama zakona o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Zastupnici su podnijeli i nekoliko inicijativa, a neke od njih su da bude dostavljen spisak branitelja kojima su dodijeljena sredstva, u ukupnom iznosu od 350.000 KM, da bude izdvojen novac za GPS narukvice za osobe s autizmom, dok je zatraženo i revidiranje ugovora o koncesiji za istraživanje zlata u Bakovićima, općina Fojnica, te uvođenje dualnog sustava obrazovanja u srednje škole.

(FENA)
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-new.php on line 215

Vezane vijesti

Čerkez: Omikron soj od danas prisutan u BiH (VIDEO)

Čerkez: Omikron soj od danas prisutan u BiH

Čerkez: Omikron virus još nije detektovan u BiH, što ne znači da ga nema (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo