Ekonomija     | 30.01.2018. 18:56 |

Ambasador Ogawa: Poboljšati ekonomsku saradnju BiH i Japana

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 30.januara (FENA) – Neophodno je unaprijediti ekonomsku saradnju Japana i Bosne i Hercegovine, koja trenutno nije na zadovoljavajućem nivou - izjavio je večeras u Banjoj Luci ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Kazuya Ogawa.

-U ovom trenutku nema 'žive' ekonomske sradanje - rekao je Ogawa, ističući da će i on, ali i njegov nasljednik na toj funkciji od aprila, učiniti napore da promovišu potencijale BiH u Japanu kako bi zaživjela ta vrsta saradnje.

Bolja saradnja je u oblasti obrazovanja, a ambasador Ogawa navodi da već četvrtu godinu na sarajevskom Univerzitetu funkcioniše katedra za japanski jezik i u planu je da se otvori i u Banjoj Luci.

Japanski jezik se, napominje, već uči u banjalučkoj Gimnaziji.

Ambasador Ogawa je večeras održao predavanje o savremenim tendencijama u japanskom društvu, ekonomiji i bilateralnim odnosima BiH i Japana.

Predavanje su organizovali bivši postdiplomci, koji su te studije završili u Japanu, među kojima je i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci Ranko Škrbić.

Japan je, nakon rata u BiH, podsjetio je Škrbić, bio jedan od najznačajnijih donatora u raznim oblastima u BiH, a posebno u oblasti zdravstva i postoji interes za unapređenje saradnje.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

BiH izdvaja 0,9 posto BDP-a za obranu, Oružanim snagama nedostaje 1.500 profesionalnih vojnih lica

Ambasador Japana Kinefuchi prisustvovao Sarajevo European Judo Hopes kupu

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu podrijetlom iz Litve

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu