Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 10:53 |

Građanski savez - Goranu Čengiću Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Kantonalni odbor Građanskog saveza Bosne i Hercegovine (KOGSBiH) je, povodom Javnog poziva o uslovima i načinu predlaganja kandidata za dodjelu "Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva" u 2018. godini u oblasti sporta i drugim oblastima rada i stvaralaštva, predlažio da se ta nagrada postumno dodijeli velikom čovjeku, sportisti i humanisti Goranu Čengiću, saopćeno je iz te stranke. 

- Goran Čengić rođen je 1946. godine u Sarajevu. Bio je istaknuti sarajevski rukometaš rukometnih klubova Bosna, Mlada Bosna, Crvena zvezda i reperezentacije SFRJ. Uspješnu karijeru rukometaša u kojoj je nizao nagrade prekinula je brutalna agresija na naš grad i našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Veliko srce našeg Gorana najbolje opisuje tragedija kada je izgubio život u ljudskoj utakmici prljavoga rata, pokušavajuću da spasi i odbrani komšiju Husniju Ćerimagića od zloglasnog 'monstruma sa Grbavice' Veselina Vlahovića Batka, koji je mučki likvidirao obojicu - podsjećaju iz KOGS-a BiH.

Kako se u saopćenju ističe, o Goranovom herojstvu govori se i u filmu "Znam šta je ofsajd", ali i u dokumentarcu humanitarne organizacije "Gariwo" - „Pravednik sportskog duha“.

- Iako je do sada bilo nekoliko inicijativa gradskih odbornika da Sarajevo trajno obilježi uspomenu na veliko i časno ime Gorana Čengića, glavni grad Bosne i Hercegovine mu se nije odužio i odao zasluženo poštovanje. Sramni potez aktuelnih gradskih i opštinskih čelnika da odbiju incijativu imenovanaja sportske dvorane na Grbavici po velikom sportisti i heroju grada Sarajeva najzornije pokazuje odnos vlasti prema moralnim gromadama i veličinama kakav je bio Goran Čengić - navodi se u saopćenju.

Stoga, u Građanskom savezu smatraju da je najmanje što Grad Sarajevo može učiniti za Gorana Čengića je da mu dodjeli posthumno najveću nagradu Grada Sarajeva kao izraz velike zahvalnosti za sve što je uradio u odbrani građanskog duha kojim je Sarajevo bilo pozanto.

- Također želimo naglastiti da bi Grad Sarajevo na ovaj način pokazao svoju predanost tekovinama narodno-oslobodilačke i antifašističke borbe građana Sarajeva koja je ozbiljno ugrožena davanjem imena školama po nacističkim i ustaškim kolaborantima čija imena nisu dostojna da se spominju u istom kontekstu sa imenom velikog Gorana Čengića - navodi se u saopćenju KOGS-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

SOS Dječija sela u BiH - Podnesena inicijativa za reviziju Zakona o hraniteljstvu u Federaciji BiH

Brčko - Učenici pokrenuli inicijativu za izgradnju sigurne kuće za žrtve nasilja

Poljska planira da od EU zatraži uvođenja sankcija na poljoprivredne proizvode iz Rusije i Bjelorusije

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta