Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /var/www/vhosts/fena.ba/httpdocs/post-parts-new/sql.php on line 166
Fena.ba | Najnovije vijesti iz BiH, regiona i svijeta
Svijet     | 31.01.2018. 11:07 |

Švicarska i SAD imaju najmanje transparentno finansijsko poslovanje

FENA Internet

FRANKFURT, 31. januara (FENA) – Švicarska i Sjedinjene Američke Države imaju najmanje transparentno bankarsko i finansijsko poslovanje, sudeći prema globalnoj listi organizacija koje se bore za što veću dostupnost informacija, prenosi Reuters.

Za Švicarsku je organizacija „Tax Justice Network“ navela da je „glavni grad bankarske tajnosti“, dok su SAD druge na listi zbog sve većeg udjela u offshore poslovanju posljednjih godina.

Lista se objavljuje svake dvije godine i pravi na osnovu više kriterija o transparentnosti finansijskog poslovanja, nasuprot sumnjama o pranju novca i drugim malverzacijama. Provjeravano je 110 država, među kojima su  Hrvatska, Crna Gora i Makedonija iz regije zapadnog Balkana. Sve tri se nalaze u donjem dijelu liste.

Među prvih deset država su i Kajmanski otoci, Island, Luksemburg i Njemačka te Hong Kong i Singapur.

Švicarska najveći svjetski bankarski centar će postepeno odustajati od „bankarskih tajni“, kako je ranije najavljeno, tako što će podatke o klijentima slati poreznim službama država iz kojih dolaze klijenti.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Prezentirani nalazi iz istraživanja o transparentnosti institucija BiH

Nedostatak radne snage utjecat će na dinamiku izgradnje koridora 5-c

Helić: Spremni smo eliminisati korupciju i pokazati otvorenost Gračanice

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'