Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 11:42 |

Poslanici upozorili: Brojne institucije imaju problema s javnim nabavkama

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Tokom rasprave o Godišnjem revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2016. godinu poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pohvaljena je nova tehnologija finansijskog poslovanja bh. institucija.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Mirsad Isaković napomenuo je da je oko 1.000 primjedbi svrstano u nekoliko zajedničkih i one bi trebale biti usaglašene, iznoseći stav da su neke od njih objektivne, a neke subjektivne.

Kao jedan od primjera izdvojio je nedonošenje Zakona o vanjskim poslovima, što je primjedba koja se iz godine u godinu ponavlja, ali Isaković naglašava da to nije samo problem Ministarstva nego nekoliko institucija.

Mišljenja je i da bi bilo dobro da Vijeće ministara daje stav na izvještaje, izražavajući nadu da će predstavnici šest bh. institucija koje su dobile mišljenje s rezervom obrazložiti pred poslanicima zašto je to tako te predložiti rješenje tih pitanja.

Poslanica Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Dušanka Majkić ocijenila je da su 74 institucije dobile 544 preporuke u 2016. godini, što je trend rasta preporuka, zaključujući da to znači i pad discipline u radu institucija.

- Samo 3,66 posto institucija dobilo je čisto pozitivno mišljenje, dok istovremeno 21 ima problem s javnim nabavkama te se postavlja pitanje da li su to uopće pozitivna mišljenja, jer je to ocjena revizora, pozitivno mišljenje sa skretanjem pažnje - pojasnila je.

Napomenula je i da 31 institucija nije uskladila svoje poslovanje s pravnim sistemom i zakonima, da gotovo sve institucije koje su dobile mišljenje s rezervom imaju problema s javnim nabavkama i među njima su pravosudne institucije te se najviše zamjerki odnosi na javne nabavke i nepostojanje adekvatne interne revizije.

Nakon što je naglasila da parlamentarci nisu uspostavili mehanizme prema kojima bi Tužilaštvo BiH moglo postupati po njima, poslanik NDP-PDP-a Momčilo Novaković podsjetio je da su poslanici usvajali i ranije zaključke kojima su tražili od Tužilaštva da postupa po nalazima revizije, ali Tužilaštvo to nije učinilo što nije, kaže, krivica poslanika.

Za poslanika SBB-a Fehima Škaljića problem predstavlja činjenica što će poslanici danas razmatrati 80 tačaka dnevnog reda koje se tiču revizorskih izvještaja, budući da ih se nekoliko odnosi na reviziju učinka o različitim temama, ali niko neće imati direktne posljedice.

Smatra da treba promijeniti pristup ovim izvještajima, a ne samo ih primati k znanju jer je to za njega svojevrsno bježanje od odgovornosti predstavnika bh. zakonodavne vlasti s obzirom na činjenicu da se radi o trošenju javnih sredstava.

Za dopredsjedavajućeg Doma Šefika Džaferovića (Stranka demokratske akcije - SDA) revizorski izvještaji najvažnija su tema preko koje se ne treba prelaziti tek tako, dodajući da Ured za reviziju 16-ak godina ima modul u pravnom sistemu te smatra da je BiH na ovom planu učinila značajne korake.

Mišljenja je da bi se izvještaji ubuduće trebali razmatrati u grupama prema ocjeni koju im je dao Ured, dodajući da u raspravi nedostaje analiza onoga što je kao problem utvrđeno.

Komentirajući izjave poslanika o načinu razmatranja izvještaja i primanja k znanju, poslanik Hrvatske demokratska zajednica (HDZ) BiH Nikola Lovrinović kazao je da predstavnici u zakonodavnoj vlasti mogu promijeniti način razmatranja ovih izvještaja.

Poslanik Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) Jasmin Emrić upozorio je da se preporuke koje Ured za reviziju godinama izdaje ne provode te je zatražio od nadležnih da se to promijeni kako bi BiH imala bolje stanje u državnim institucijama.

Također, poslanik SNSD-a Nikola Špirić je predložio da se danas samo raspravlja o stanju u institucijama koje su dobile mišljenje s rezervom, dodajući da najviše preporuka imaju pravosudne institucije te je pozvao da se i tome razgovara.

U tome ga je podržala poslanica Demokratske fronte (DF) Mensura Beganović koja je istovremeno upozorila da su revizori utvrdili da BiH ima oko tri milijarde KM nerealiziranih kreditnih sredstava, a na to se plaćaju višemilionski 'penali'.

- Zašto danas nema niti jednog negativnog mišljenja? Neću vas hvaliti jer niste nezavisni. Nema negativnih mišljenja, ali u isto vrijeme evidentirano je zapošljavanje bez konkursa te se nezakonito troši javni novac - kazao je poslanik Nezavisnog bloka Sadik Ahmetović.

Pojedini poslanici upozorili su na kašnjenje izvještaja budući da se o izvještajima iz 2016. godine raspravlja u januaru 2018. godine i to na trećem nastavku iste sjednice, ali naglasili su i da je potrebno uspostaviti sistem odgovornosti za probleme u finansijskom poslovanju bh. institucija.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo