Bosna i Hercegovina     | 31.01.2018. 12:20 |

PSBiH - Održana sjednica Komisije za spoljnje odnose

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 31. januara (FENA) - Na 47. sjednici Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) članovi te komisije dali su pozitivno mišljenje i predložili Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju sporazuma o finansiranju Državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2016. godinu između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Savjeta ministara BiH i ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Savjeta Evrope.

Predloženi su za davanje saglasnosti za ratifikaciju i sporazum o privredno-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine, sporazum o saradnji u oblasti turizma između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Mađarske, sporazum Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Jermenije o ukidanju viza za nosioce diplomatskih pasoša, sporazuma Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola, sporazuma o zajmu i projektu između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Ministarstvo finansija i trezora BiH (zajmoprimac), i Republike Srpske, koju predstavlja Ministarstvo finansija, i Elektroprivrede Republike Srpske (ERS) (Agencija za izvršenje projekta) za iznos od 60.000,000,00 evra – Vjetropark Hrgud, sporazum o finansiranju za program Interreg V-B Mediteran CCI 2014TC16M4TN001 između Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija, Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Savjet ministara BiH, i Provance-Alpes-Côte d'Azur, Upravljačko tijelo transnacionalnog programa saradnje „Interreg V-B Mediteran“ te 
Note sporazuma o donaciji opreme za bezbjednosne provjere između Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine.

Članovi Komisije nisu dali pozitivno mišljenje za ratifikaciju Sporazuma o zajmu (Projekat jačanja bankarskog sektora) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj. S tim u vezi, usvojen je zaključak da se u roku od 15 dana organizuje sjednica Komisije na koju bi bili pozvani predstavnici bankarskog sektora s ciljem otvaranja pitanja rješavanja problema kredita u švajcarskim francima koji su davani građanima Bosne i Hercegovine.

Primljeni su k znanju izvještaji o međunarodnim aktivnostima komisija i delegacija PSBiH i to: Informacija o sastanku Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s Bosnom i Hercegovinom, održanom u Briselu 27. novembra 2017., Informacija o novim članovima grupe prijateljstva Turska - BiH, Izvještaj sa 1302. bis sjednice Komiteta ministara Savjeta Evrope,
Informacija o Izvještaju Komiteta za međunarodne odnose Gornjeg doma Parlamenta Velike Britanije „Ujedinjeno Kraljevstvo i budućnost Zapadnog Balkana“, Izvještaj sa sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP) Ljubljana, 16. decembra 2017., Izvještaj sa sastanka Parlamentarnog plenuma Energetske zajednice i Prvog parlamentarnog foruma Jugoistočne Evrope o energetskoj efikasnosti i klimi, Beč, 19. i 20. decembra 2017. i Izvještaj s Globalnog foruma žena političkih lidera (WPL), održanog u Rejkjaviku, na Islandu, od 28. do 30. novembra 2017.

Članovi Komisije za spoljne poslove Predstavničkog doma PSBiH usvojili su i zaključak da se, u roku od 15 dana, održi sjednica Komisije na kojoj bi predsjedavajući Savjeta ministara BiH i direktor Direkcije za evropske integracije upoznali članove Komisije sa sadržajem odgovora na Upitnik Evropske komisije, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo